NOS / ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 23/11: Begin rechtszaak paintballen op wolven • Oordeel over nieuw Schots referendum

Goedemorgen! In de Utrechtse rechtbank begint een zaak over het schieten met paintballgeweren op wolven op de Veluwe om ze weg te jagen, en het Britse hooggerechtshof doet uitspraak over een nieuw Schots onafhankelijkheidsreferendum.

Maar we beginnen met het weer: Eerst af en toe zon, maar vanuit het zuidwesten al snel toenemende bewolking, vanmiddag gevolgd door regen. Het wordt bij een stevige zuidenwind 8 of 9 graden. Vanavond volgen enkele buien, in de kustprovincies mogelijk met onweer en hagel.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Britse hooggerechtshof oordeelt vandaag of Schotland een tweede referendum mag houden over onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk, zonder steun van de Britse regering.
  • Vanmiddag begint de rechtszaak over een besluit van de provincie Gelderland om 'opdringerige' wolven op de Veluwe weg te jagen met paintballgeweren. Vorige week besloot de rechter dat dat voorlopig niet is toegestaan na een bezwaar van de Faunabescherming. Een voorzieningenrechter gaat zich daar vandaag opnieuw over buigen.
  • De Europese ruimtevaartorganisatie ESA maakt bekend wie zijn doorgedrongen tot de nieuwe lichting astronauten. Van de 22.500 blijven er slechts 4 tot 6 over die zich kunnen opmaken voor een ruimtereis.
  • Op het WK voetbal in Qatar speelt Marokko om 11.00 uur tegen vice-wereldkampioen Kroatië. Verder staan op het programma Duitsland-Japan (14.00 uur), Spanje-Costa Rica (17.00 uur) en België-Canada (20.00 uur).

Wat heb je gemist?

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro vecht toch de uitslag van de verkiezingen in Brazilië van drie weken geleden aan. Meerdere media melden dat hij via zijn advocaat bij de kiescommissie heeft gevraagd om een deel van de stemmen via elektronische stemmachines ongeldig te verklaren.

Het hoofd van de Braziliaanse kiescommissie reageerde snel op de wens van de president. Hij zei dat zijn commissie de klacht enkel in behandeling zal nemen als de partij van Bolsonaro binnen 24 uur met een uitgebreid rapport komt waarin ook de uitslag van de eerste verkiezingsronde is meegenomen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Hoensbroek speelt de politie het populaire televisiespel Hunted na met jeugd uit de buurt. Niet om ze op te jagen, maar juist om ze beter te leren kennen. Het idee kwam van de kinderen zelf.

Politie speelt hunted met kinderen: 'Zijn er niet alleen om straf te geven'

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl