Reuters
NOS NieuwsAangepast

Bolsonaro vecht toch uitslag verkiezingen Brazilië aan

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro vecht toch de uitslag van de verkiezingen in Brazilië van drie weken geleden aan. Meerdere media melden dat hij via zijn advocaat bij de kiescommissie heeft gevraagd om een deel van de stemmen via elektronische stemmachines ongeldig te verklaren.

Het team van Bolsonaro spreekt van softwarefouten in "sommige" stemmachines. In een persbijeenkomst in hoofdstad Brasilia zei onder anderen de partijleider van Bolsonaro, Valdemar Costa, dat er problemen waren met identificatienummers in de stembuslogboeken. Een deel van de stemmen is daarom ongeldig, vindt het kamp-Bolsonaro.

Hoe de softwarefout invloed had op de betrouwbaarheid van de verkiezingsuitslag werd niet meegedeeld. Bolsonaro zou via het ongeldig verklaren van de stemmen in totaal zo'n 51 procent van de geldige stemmen krijgen, waarmee hij zijn rivaal Lula da Silva zou verslaan, zo schrijft persbureau AP op basis van de advocaat van Bolsonaro.

Binnen 24 uur rapport

Het hoofd van de Braziliaanse kiescommissie reageerde snel op de wens van de president. Hij zei dat zijn commissie de klacht enkel in behandeling zal nemen als de partij van Bolsonaro binnen 24 uur met een uitgebreid rapport zou komen waarin ook de uitslag van de eerste verkiezingsronde was meegenomen. In die ronde won de partij van Bolsonaro een flink aantal zetels in het Braziliaanse parlement.

Lula won ruim drie weken geleden de verkiezingen nipt. Hij kreeg in de nek-aan-nekrace met Bolsonaro 50,9 procent van de stemmen. Bolsonaro heeft na de verkiezingsnederlaag nooit zijn verlies expliciet erkend. Wel zei zijn team mee te werken aan de machtsoverdracht naar Lula.

Bolsonaro repte in een toespraak begin deze maand met geen woord over zijn verkiezingsnederlaag:

Bolsonaro reageert op verkiezingsnederlaag

De voorzitter van de partij van Lula, Gleisi Hoffmann, sprak na het nieuws over het ongeldig laten verklaren van stemmen van "bedrog". "Geen uitstelgedrag, onverantwoordelijkheid, beledigingen voor instellingen en democratie meer. De verkiezing werd beslist in de stemming en Brazilië heeft vrede nodig om een betere toekomst op te bouwen", schreef Hoffmann op Twitter.

Mogelijk leidt Bolsonaro's poging om stemmen ongeldig te verklaren tot nieuwe rumoer in Brazilië onder zijn aanhangers. Eerder blokkeerden demonstranten door heel het land al snelwegen en gingen ze de straat op om hun ongenoegen te uiten. Bolsonaro riep de betogers op om daarmee te stoppen en de wegen weer vrij te maken.

De overwinning van Lula is al bevestigd door de kiescommissie. Daarnaast is zijn winst erkend door de leidende Braziliaanse politici en internationale bondgenoten. Tot 1 januari is Bolsonaro nog aan de macht. Het is de bedoeling dat daarna de regeertermijn van Lula officieel begint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl