Lula nadat hij zijn stem heef uitgebracht
NOS NieuwsAangepast

Lula wint verkiezingen in Brazilië in nek-aan-nekrace, Bolsonaro zwijgt

De Braziliaanse verkiezingen zijn in een nek-aan-nekrace geëindigd in een nipte overwinning voor de linkse kandidaat Lula Da Silva. Hij kreeg net geen 51 procent van de stemmen, een fractie meer dan zittend president Bolsonaro. Lula-aanhangers gingen uitbundig de straten op terwijl de Bolsonaro-achterban teleurgesteld reageert.

Lula sprak in een eerste reactie tegen zijn aanhangers van een "politieke wederopstanding". "Ze hebben me levend proberen te begraven, maar hier sta ik." Lula moest na twee ambtstermijnen als president de cel in wegens corruptie. Maar alle aanklachten tegen hem werden door het Hooggerechtshof nietig verklaard. Na 580 dagen werd hij vrijgelaten en kon hij zich kandidaat stellen voor deze verkiezingen.

"We zeggen de wereld dat Brazilië terug is. Ons land is te groot om een paria in de wereld te zijn", sprak Lula.

Lula-achterban viert de overwinning terwijl Bolsonaro-aanhangers spreken van fraude:

Lula-stemmers vieren de verkiezingswinst in Brazilië

Volgens Lula hebben zijn landgenoten gekozen voor "meer democratie, niet minder; meer sociale cohesie, niet minder; meer respect en begrip, niet minder". Hij zei ernaar te zullen streven de verdeeldheid in het land tegen te gaan. "Niemand wil wonen in een land dat voortdurend in onmin leeft."

Ook beloofde hij de honger in het land te bestrijden en ontbossing van het Amazoneregenwoud tegen te gaan.

Bolsonaro heeft nog niet gereageerd op de uitkomst. Drie uur nadat de uitslag was binnengekomen gingen de lichten in het presidentieel paleis uit zonder dat hij zijn verlies had toegegeven of zelfs maar commentaar had gegeven op het resultaat.

Voorafgaand aan de verkiezingen zei de president regelmatig dat een verlies voor hem alleen door kiesfraude zou kunnen komen. Gespannen wordt er daarom nu gewacht op hoe hij zijn verlies opneemt.

De stembussen gingen om 21.00 uur Nederlandse tijd dicht. Bij het tellen van de stemmen stond Bolsonaro aanvankelijk ruim voor, maar in de loop van de avond liep Lula in en gaf zijn minieme voorsprong niet meer uit handen. Omdat gebruik is gemaakt van stemcomputers, verliep het tellen van de stemmen snel.

Zo'n 150 miljoen Brazilianen mochten hun stem uitbrengen. Uiteindelijk haalde Lula ruim 2 miljoen stemmen meer dan Bolsonaro, 60 miljoen tegen 58 miljoen.

In bijna 400 steden was het openbaar vervoer vandaag gratis, om het stemmen zo aantrekkelijk mogelijk te maken:

Stembureaus Brazilië zijn geopend

Tijdens de stembusgang waren er meldingen over politieagenten die bussen met kiezers tegenhielden ter controle. Voornamelijk arme Brazilianen maken gebruik van die bussen en die zijn over het algemeen op de hand van Lula. Bij de Braziliaanse politie daarentegen werken veel aanhangers van Bolsonaro.

In de deelstaat Minas Gerais, waar het erom spande welke kandidaat de meeste stemmen krijgt, moesten mensen toch een kaartje kopen om met de metro naar het stembureau te gaan. Ook hier won Lula uiteindelijk nipt.

Volgens de Braziliaanse autoriteit die toezicht houdt op het verloop van de verkiezingen heeft uiteindelijk iedereen die wilde zijn stem kunnen uitbrengen. "Het enige probleem was dat sommige stemmers vertraagd waren." De stembureaus blijven daarom ook niet langer open.

  • EPA
    Bolsonaro bracht zijn stem uit in Rio de Janeiro
  • AFP
    Veel belangstelling nadat Lula zijn stem heeft uitgebracht in São Paulo

Beide kandidaten voorspelden vooraf hun eigen winst. Bolsonaro bracht vanochtend vroeg zijn stem uit op een militair complex in Rio de Janeiro. "Ik verwacht dat we gaan winnen, voor het welzijn van Brazilië", zei hij.

Lula stemde in de buurt van São Paulo. Hij noemde vandaag de belangrijkste dag van zijn leven: "Ik ben ervan overtuigd dat Brazilianen zullen stemmen voor een plan waarbij de democratie wint."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl