NOS NieuwsAangepast

Zeker tachtig gewonden na aardbeving in noordwesten van Turkije

Er zijn zeker tachtig mensen gewond geraakt door een aardbeving met een kracht van 5,9 in het noordwesten van Turkije. Dat meldt het Turkse ministerie van Volksgezondheid.

Een van de gewonden ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis vanwege een sprong uit een gebouw. In eerste instantie werd gesproken van vijftig gewonden.

De gewonden vielen vooral in de stad Düzce, niet ver van de Zwarte Zee. Volgens het Europees-Mediterraanse aardbevingscentrum EMSC lag het epicentrum op zo'n 14 kilometer van de stad, die tegen de 200.000 inwoners telt. Ook in de miljoenensteden Istanbul en Ankara werd de beving gevoeld.

Verder zijn er meer dan honderd naschokken geregistreerd en werd na de beving uit voorzorg de stroom in onder meer Dücze afgesloten. De burgemeester van Düzce, Faruk Özlü, zei tegen de Turkse nieuwssite T24 dat de beving "heel intens" was. Mensen gingen na de aardbeving, diep in de Turkse nacht, in paniek massaal de straat op, zegt Özlü.

Een journalist plaatste beelden van mensen op straat in Düzce:

Düzce ligt tussen Istanbul en hoofdstad Ankara. In beide steden werd de aardbeving gevoeld.

De beving is te zien in onderstaande video van een beveiligingscamera:

Turkije werd in 2020 voor het laatst getroffen door een dergelijke zware beving. Die aardbeving, met een kracht van 7,0, vond plaats in de Egeïsche Zee op zo'n 70 kilometer van de Turkse stad Izmir. Er vielen 119 doden en meer dan duizend gewonden. Düzce werd in 1999 getroffen door een beving met een kracht van 7,2. Daarbij kwamen meer dan 800 mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl