PostNL-medewerkers op de Dam bij een eerdere staking
NOS NieuwsAangepast

FNV ziet af van staking bij PostNL in het weekend

Vakbond FNV ziet af van een staking komend weekend bij PostNL. De rechter had daar na een door het bedrijf aangespannen kort geding wel toestemming voor gegeven, maar daaraan een aantal voorwaarden gesteld. Zo moest in het transport 90 procent van de mensen blijven werken om de bezorging van medische post en rouwpost te garanderen.

De bond denkt dat dat ook kan met een lagere bezetting, maar ziet dus toch af van de actie. "Met zo weinig mensen die kunnen protesteren wordt de impact van een staking niet groot genoeg," aldus bestuurder Mariska Exalto.

De staking was tot ergernis van PostNL aangekondigd op een druk moment, namelijk in de week van Black Friday. Er zijn dan veel aanbiedingen en er wordt meer (online) verkocht.

FNV wilde met de staking aandacht vragen voor de arbeidsomstandigheden van PostNL-medewerkers van wie de cao in maart afliep. Het gaat om 19.000 medewerkers: de pakketbezorgers en (post-)sorteerders. Bij PostNL werken ook nog 16.000 postbezorgers, maar die zitten in een andere cao.

Frontale aanval

De wens van de vakbond is een cao met een minimumloon van 14 euro per uur, lonen die meestijgen met de prijzen in de winkels, vaste in plaats van uitzendbanen en een goede regeling om eerder te stoppen met werken voor mensen die zwaar werk doen.

PostNL was naar de rechter gestapt met de eis om de staking te laten verbieden. Het bedrijf erkent naar eigen zeggen het stakingsrecht wel, "maar actievoeren in één van de drukste periodes van het jaar brengt onevenredige schade en risico's met zich mee", aldus een woordvoerder. "Door juist nu acties aan te kondigen kiest FNV willens en wetens voor een frontale aanval op de belangen van consumenten, klanten en van de medewerkers van PostNL, die FNV zegt te vertegenwoordigen."

Het postbedrijf spande in december 2018 ook al eens een kort geding aan tegen FNV om stakingsacties te voorkomen. De rechter verbood de bond toen om acties van langer dan 15 minuten per dag te organiseren tijdens de feestdagen. De gesprekken die PostNL deze week heeft met vakorganisaties BVPP en CNV gaan wel door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl