Kosovo stelt omstreden kentekenboete nog 48 uur uit
Kosovo gaat Servische inwoners die hun Servische nummerbord nog niet hebben vervangen door een Kosovaars exemplaar, de komende twee dagen nog niet beboeten. Vanaf vandaag zou de politie boetes gaan uitdelen, maar premier Kurti accepteerde vannacht een voorstel van de Verenigde Staten om dat nog even uit te stellen.
Kurti maakte zijn besluit vannacht op Twitter bekend:
Kosovo verklaarde zich in 2008 onafhankelijk en voerde onder andere eigen kentekenplaten in. Buurland Servië erkent de onafhankelijkheid van de voormalige Servische provincie niet. De etnische Serviërs die in het noorden van Kosovo wonen, rijden dus nog steeds rond met een Servisch nummerbord. Dit leidt al langere tijd tot spanningen in het gebied.
Zo legden honderden politieagenten, officieren van justitie en andere werknemers die horen tot de Servische minderheid in Kosovo hun werk neer. Ze deden dit uit protest tegen de plannen van de regering in Pristina om ook de Servische Kosovaren te verplichten hun kentekens te wijzigen in Kosovaarse nummerborden.
Borrell haalt uit naar Kosovo
De komende twee dagen wil Kosovo gebruiken om samen met de VS en de Europese Unie tot een oplossing te komen, zei de premier. Gisteren was dat tijdens een urenlange vergadering in Brussel nog niet gelukt.
EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell zei na afloop van de onderhandelingen dat beide partijen ervoor verantwoordelijk zijn dat er geen akkoord was bereikt over het probleem.
"Omwille van de transparantie moet ik zeggen dat wij een voorstel hebben gedaan dat deze riskante situatie had kunnen voorkomen en dat president Vucic van Servië vandaag heeft aanvaard, maar premier Kurti helaas niet", zei Borrell.
Ook zei de EU-buitenlandcoördinator dat hij de Europese lidstaten ging informeren over het gebrek aan respect voor internationale verplichtingen van beide partijen. "Dit geldt met name voor Kosovo", voegde hij eraan toe.
Dat de toetreding tot de Europese Unie een belangrijke reden is voor zowel Servië als Kosovo om het probleem op te lossen, blijkt ook uit de woorden van Borrell.
De EU-buitenlandcoördinator zei beide leiders duidelijk te hebben gemaakt dat als ze bij de unie willen horen, er van hen verwacht wordt dat ze daarnaar handelen.