De grens bij Jarinje in oktober vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

Kosovo stelt nieuwe regels uit na spanningen bij grens met Servië

De regering in Kosovo heeft nieuwe maatregelen voor Serviërs op de valreep met een maand uitgesteld. De wetten zouden vanaf vandaag gelden, maar door spanningen in het noorden bij de grens met Servië is de invoering ervan opgeschort tot 1 september. Als gevolg van de onrust werden twee grensovergangen gesloten.

De nieuwe regels houden onder meer in dat etnische Serviërs, die in het noorden van Kosovo wonen, verplicht worden om Kosovaarse kentekenplaten te gebruiken. Daarnaast zouden Serviërs die Kosovo binnenkomen vanaf vandaag een soort toegangsdocument bij de grens moeten aanvragen. In Servië geldt een vergelijkbare regel voor Kosovaren die het land willen bezoeken.

De maatregelen leidden bij de grens tot wegblokkades. De regels worden nu uitgesteld op voorwaarde dat de barricades worden verwijderd, schrijft de Kosovaarse premier Kurti op Twitter. Een van de twee grensovergangen is vanochtend nog steeds geblokkeerd, melden lokale media.

EU-buitenlandchef Josep Borrell juicht de beslissing van de Kosovaarse regering om de maatregelen uit te stellen toe. Hij verwacht dat de opgeworpen barricades snel worden weggehaald.

Kentekenplaten

De maatregelen hebben kwaad bloed gezet bij etnische Serviërs, die in het noorden van Kosovo een grote groep vormen. Nu rijden veel van hen nog rond in auto's met een Servisch kenteken. Sinds de onafhankelijkheid van Kosovo in 2008 (die Servië overigens niet erkent) heeft Kosovo eigen nummerborden.

De politie in Kosovo sloot gisteravond twee grensovergangen met Servië vanwege de onrust die was ontstaan. De politie besloot daartoe omdat verschillende wegen met voertuigen waren geblokkeerd. Lokale media melden dat in het noorden ook het luchtalarm afging.

De grensovergangen die werden gesloten zijn die bij Jarinje en Brnjak, waar het al eerder tot botsingen kwam. Demonstranten gebruikten vrachtwagens gevuld met grind om de wegen te blokkeren. Volgens de politie zou er ook in de richting van agenten geschoten zijn, maar raakte er niemand gewond.

Het is niet voor het eerst dat de landen ruziën over de kentekenplaten. Vorig jaar escaleerde de onenigheid over de Kosovaarse plannen. Ook toen blokkeerden de Serviërs allerlei wegen, waaronder ook de overgangen bij Jarinje en Brnjak. De Kosovaarse regering stuurde daarop speciale eenheden naar de grens en er werden gevechtsvliegtuigen ingezet.

Na tussenkomst van de EU kwamen de landen uiteindelijk een tijdelijke oplossing overeen, waarbij stickers over bepaalde delen van de kentekenplaten werden geplakt.

NAVO bereid om in te grijpen

De door de NAVO geleide vredesmacht KFOR noemde de situatie zondagavond laat gespannen en verklaarde "bereid te zijn om in te grijpen als de stabiliteit in gevaar komt", in lijn met "ons VN-mandaat".

Het militaire bondgenootschap is in de regio met zo'n 4000 militairen aanwezig om de vrede te bewaren. Rond de stad Mitrovica, waar zondagavond het luchtalarm klonk, waren Italiaanse vredestroepen zichtbaar op straat aanwezig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl