EPA
NOS Nieuws

Twee Esten opgepakt om megafraude met cryptomunten

In Estland zijn twee 37-jarige Esten opgepakt vanwege betrokkenheid bij een enorme oplichtingszaak met cryptomunten. De twee mannen, Sergei Potapenko en Ivan Turõgin, hebben vermoedelijk voor 575 miljoen dollar aan schade aangericht, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Honderdduizenden mensen zijn volgens de Amerikanen gedupeerd.

De twee Esten lieten slachtoffers van 2015 tot 2019 contracten afsluiten met een dienst van de verdachten, genaamd HashFlare. De gedupeerden huurden capaciteit op de apparatuur van dat bedrijf, waarmee digitale munten zouden worden gecreëerd (gemined). In werkelijkheid gebeurde dat niet. De twee claimden dat HashFlare heel veel crypto zou minen, zoals bitcoin.

Maar justitie in de VS zegt dat ze daar nauwelijks apparatuur voor hadden. Er kon in werkelijkheid slechts één procent van de beloofde hoeveelheid crypto worden gecreëerd.

Brievenbusfirma's

Ook werden slachtoffers uit onder meer de Verenigde Staten aangespoord te investeren in een cryptobank met de naam Polybius. Maar dat bedrijf bestond helemaal niet en betaalde het beloofde dividend nooit uit. Gebruikers die hun geld terugvroegen kregen niets of werden uitbetaald in cryptovaluta die de oplichters hadden gekocht en niet hadden gemined. Hashflare sloot in 2019 z'n deuren.

Potapenko en Turõgin sluisden het verdiende geld weg via brievenbusfirma's en staken het in onder meer vastgoed, dure auto's en cryptomunten voor eigen gebruik.

De Amerikaanse autoriteiten noemen de omvang van de zaak "echt verbazingwekkend". De twee Esten hangt bij een veroordeling twintig jaar cel boven het hoofd. Ze worden in de Verenigde Staten berecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl