Dagboek Doha: geen sportgeschiedenis? Hier komen Pelé en Muhammad Ali samen
De ogen van de voetbalwereld zijn gericht op het WK in Qatar. In het gevolg van de absolute wereldsterren en in de kantlijn van het grote nieuws schrijft NOS-redacteur Thierry Boon dagelijks over wat hij meemaakt bij het WK in Doha.
Terwijl het WK zich straks in ultramoderne stadions afspeelt, ligt de grasmat met de meeste historische waarde van Qatar er rustig bij. Het is zo rond half vier als de zon zich voorzichtig laat zakken en de temperatuur een prettige vorm aanneemt.
Rust. Geen gekte. Even weg van de patserige hoogbouw. De naam Doha Sports Stadium dekt ook zo lekker de lading. Geen poespas. De geur van gemaaid gras, zo vers als het maar kan.
Een bezoekje aan het eerste voetbalstadion van Qatar voelt, gevoelsmatig ver weg van de commercie, fijn aan. Terwijl een man met een grote grasmaaier over de middenstip sjeest, is bij de goal een gastarbeider bezig met een kruiwagen.
Met trots ontvangt hij een compliment over het veld. De jongeman komt, net als de vele arbeiders hier, uit Nepal. Hij is verantwoordelijk voor de strakke grasmat. "Maar", vertelt hij in gebrekkig Engels, "er wordt niet meer gevoetbald."
Tenminste, voor het 'echie' niet meer, vertelt een beveiliger (uit Kenia) even later. Er wordt nog wel getraind en er is op dit moment een kleine exhibitie gaande. We hebben hier namelijk te maken met geschiedenisrijke grond.
Hoog bezoek
In een ver verleden - toen Qatar nog meer woestijn was dan skyline - voetbalde hier, in dit stadion met een capaciteit van zo'n 2.000 man, de voor velen beste voetballer aller tijden: Edson Arantes do Nascimento, beter bekend als Pelé.
Met zijn Santos versloeg de Braziliaan, de enige speler die ooit drie keer het WK wist te winnen, thuisploeg Al Ahli met 3-0. De uitslag kon de fans in het uitverkochte stadion niets schelen. Zij zagen voor het eerst met eigen ogen een wereldster voetballen. En dat maakte indruk.
Nog meer hoog bezoek
Uit de bescheiden exhibitie, bestaande uit borden met foto's en informatie, een maquette van het stadion en vitrines gevuld met voetbalrelikwieën, wordt duidelijk dat Pelé niet de enige ster uit die tijd is die duels in dit stadion heeft uitgevochten.
In 1971, nog twee jaar voor de komst van Pelé, blijkt Muhammad Ali er te hebben gebokst. Hier, op deze grond, oefende 'The Greatest' tegen Alonzo Johnson, in aanloop naar de 'Fight of the Century' tegen aartsvijand Joe Frazier.
Binnen in de kleedkamer van het stadion staat een bronzen voet. Het is die van Pelé. Ooit zo gemaakt tijdens het WK in Duitsland van 2006. Er zijn er twee ter wereld, valt er te lezen.
Waar de ander is? Geen idee. Maar deze staat mooi in het Doha Sports Stadium.