Eerdere ruiming in Ospel, ook in Limburg
In samenwerking met
L1 Nieuws
NOS Nieuws

Opnieuw vogelgriep: bijna kwart miljoen dieren geruimd in Noord-Limburg

Bij een pluimveebedrijf in het Noord Limburgse dorp Oostrum, niet ver van de grens met Duitsland, is vogelgriep vastgesteld. Om verdere verspreiding te voorkomen, worden ongeveer 223.000 leghennen afgemaakt.

Net als bij alle andere gevallen van vogelgriep het afgelopen jaar, worden vanaf nu ook alle pluimveebedrijven in de omgeving nauwgezet in de gaten gehouden. In dit geval gaat het om 43 bedrijven die binnen een cirkel van tien kilometer liggen rond het getroffen bedrijf in Oostrum, meldt 1Limburg. Omdat een deel van die bedrijven in Duitsland ligt, zijn afspraken gemaakt met de Duitse autoriteiten.

Het nieuws over de uitbraak in Oostrum komt nog geen maand na de grootste uitbraak van vogelgriep tot nu toe in Nederland. Toen ging het om een bedrijf met 300.000 leghennen in Heythuysen. Dat ligt ook in Limburg, maar dan 40 kilometer naar het zuiden.

Ophokplicht

Sinds 5 oktober geldt er landelijk een ophokplicht voor commercieel gehouden vogels, met uitzondering van fazanten, sierwatervogels en loopvogels. Andere risicovogels, zoals hoenderachtigen en kippen op bijvoorbeeld de kinderboerderij, moeten worden afgeschermd.

Tegen de verspreiding van de vogelgriep lijkt die ingrijpende maatregel nauwelijks te helpen. Op 26 oktober vorig jaar werd in Nederland de eerste besmetting met een nieuwe variant van het virus vastgesteld op een bedrijf in Zeewolde. Deze H5N1-variant is zeer besmettelijk (voor vogels) en is sindsdien opgedoken op meer dan honderd locaties.

Advertentie via Ster.nl