Eerdere ruiming bij pluimveebedrijf Waddinxveen na vogelgriep
NOS Nieuws

Grootste uitbraak vogelgriep tot nu toe: 300.000 vogels gedood

In het Limburgse Heythuysen is de grootste uitbraak van vogelgriep geconstateerd tot nu toe. Het gaat om een bedrijf met 300.000 leghennen, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de kippen op locatie afgemaakt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Vanwege het grote aantal dieren verwacht de dienst daar wel enige tijd mee bezig te zullen zijn.

De vijf andere bedrijven met pluimvee die zich in een straal van 3 kilometer rondom het getroffen bedrijf bevinden, worden gescreend. De komende twee weken worden die dieren intensief gemonitord op ziekteverschijnselen, schrijft ook 1Limburg.

In een straal van 10 kilometer rond het bedrijf is per direct een vervoersverbod ingegaan. 128 pluimveebedrijven mogen geen broed- en consumptie-eieren meer vervoeren. Ook mest, gebruikt strooisel en andere dierlijke producten van pluimveebedrijven mogen in deze zone niet worden vervoerd.

Ophok- en afschermplicht

Sinds 5 oktober is voor heel het land al een ophok- en afschermplicht van kracht voor houders van pluimvee en andere vogelsoorten. Deze maatregel werd afgekondigd vanwege een toename van het aantal besmettingen in september en uit angst voor meer besmettingen bij voornamelijk wilde vogels. De plicht om vogels binnen te laten geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor hobbyhouders.

Wat is er aan de hand? Waarom worden al die dieren afgemaakt? En kan dit uitgroeien tot een nieuwe pandemie? NOS op 3 legt het uit:

De vogelgriepgolf duurt nu al ruim een jaar. In dat jaar zijn alleen al in Nederland bijna 6 miljoen vogels afgemaakt. Dat maakt het huidige vogelgriepjaar volgens de NVWA het dodelijkste sinds de epidemie van 2003, toen op 255 locaties ruim 30 miljoen dieren werden geruimd.

Op 26 oktober vorig jaar werd in Nederland de eerste besmetting met een nieuwe variant van het virus vastgesteld op een bedrijf in Zeewolde. Deze H5N1-variant is zeer besmettelijk en is sindsdien opgedoken op 98 locaties. Zo heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in dit vogelgriepjaar al ruim 5,8 miljoen vogels op besmette locaties geruimd, waarvan 1,1 miljoen preventief.

Onder meer vleeskippen en -kuikens, leghennen, kalkoenen en eenden zijn gedood. De grootste ruiming was tot nu toe in september. Toen werden op een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge, in Drenthe, meer dan 200.000 dieren omgebracht.

Ergste vogelgriepepidemie in Europa

De Europese gezondheidsdienst ECDC meldde begin oktober dat de huidige vogelgriepepidemie de ergste is die ooit is waargenomen in Europa. De zeer ziekmakende variant van het virus heeft zich verspreid over 37 Europese landen, van het Noorse Spitsbergen tot Oekraïne. De landen met de meeste besmettingen zijn Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl