Een hamerkop in het wild in Zambia
NOS NieuwsAangepast

Dierentuin van Berlijn voorlopig dicht vanwege vogelgriep

De dierentuin van Berlijn is ontruimd en gaat een paar weken dicht vanwege vogelgriep, melden verschillende Duitse media. Volgens het Berlijnse dagblad Tagesspiegel is er één geval van vogelgriep bevestigd, een hamerkop, een Afrikaanse watervogel. Dat dier zou zondag al zijn doodgegaan. Het is nog niet duidelijk of er meer dieren besmet of ziek zijn.

De dierentuin wordt gesloten om te voorkomen dat bezoekers de ziekte verspreiden naar huisdieren en ander pluimvee. De dierentuin is een gebied dat goed te isoleren is, zeggen Duitse deskundigen. De Zoologischer Garten Berlin, kortweg Zoo Berlin, ligt in het centrum van de Duitse hoofdstad en is zo'n 35 hectare groot.

Het is nog niet duidelijk hoe lang de dierentuin dicht blijft. Vrijwel alle vogels in de dierentuin, inclusief de pinguins, zijn naar binnen gebracht en worden getest, zegt de directeur tegen de Berlijnse krant. Verder worden meer diermonsters onderzocht in het laboratorium.

In Europa heerst op dit moment de ergste vogelgriepepidemie die er ooit is voorgekomen. De EU-gezondheidsautoriteit ECDC maakte in oktober bekend dat de ziekte voorkomt van Spitsbergen tot in Portugal en Oekraïne. Ook Nederland heeft er al ruim een jaar mee te maken.

Niet in Nederlandse dierentuinen

Veel pluimveebedrijven in Nederland zijn geruimd vanwege de vogelgriep, maar de grote Nederlandse dierentuinen hebben er nog geen last van gehad, zegt directeur Wineke Schoo van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. "De vogels die er gevoelig voor zijn zitten wel afgeschermd, in een volière of onder een zeil of dak."

En de dierentuinen zijn er attent op. "Elke vogel die bij ons doodgaat, wordt onderzocht en mocht de ziekte worden vastgesteld dan handelen we volgens de richtlijnen van de NVWA."

De regels in Duitsland lijken wel strenger dan hier, zegt Schoo. "Bij ons zou een dierentuin niet meteen worden gesloten bij een ziektegeval. De NVWA bepaalt wat er dan moet gebeuren, maar dat is bijvoorbeeld het in quarantaine plaatsen van dieren die in contact zijn geweest met de besmette vogels."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl