NOS SportAangepast

Alles lijkt pais en vree bij Red Bull: Verstappen pakt pole én helpt Pérez

Net als de twee voorgaande jaren heeft Max Verstappen poleposition gepakt in de Grand Prix van Abu Dhabi. Met 1.23,824 reed de wereldkampioen de snelste tijd in de kwalificatie op het Yas Marina Circuit.

Naast Verstappen staat morgen Sergio Pérez op de eerste startrij. De Limburger hielp zijn Mexicaanse teamgenoot door hem een slipstream te geven. In Abu Dhabi draait het zondag vooral om de strijd om de tweede plek. Pérez en Ferrari-coureur Charles Leclerc staan met 290 punten precies gelijk.

Verstappen en Pérez staan een week na de onenigheid in Brazilië morgen op de eerste startrij

Verstappen had eerder al toegezegd dat hij Pérez indien mogelijk zou gaan helpen om de tweede plek veilig te stellen. Dat was vorige week in Brazilië wel anders. Verstappen negeerde toen stalorders door zijn teamgenoot niet voorbij te laten en de zesde plek te gunnen. De Mexicaan was daar woedend over, maar inmiddels lijkt de vrede getekend binnen het Oostenrijke team.

Kort voor zijn snelste ronde beleefde Verstappen nog een angstig moment. "Vlak voordat ik de pit uit wilde rijden, viel de auto uit. We moesten alles snel opnieuw opstarten", vertelde hij in een eerste reactie. "Gelukkig waren mijn twee snelle rondes goed genoeg."

"Ik ben erg blij dat allebei onze auto's op de eerste startrij staan. Want we willen de race natuurlijk winnen, maar we willen ook met Pérez de tweede plaats in de WK-stand veiligstellen. Het ziet er goed uit voor morgen."

Pérez bedankte zijn teamgenoot voor zijn hulp. "Max deed het geweldig voor mij, vandaag hebben we als team goed samengewerkt", zei de Mexicaan. "Ik kijk uit naar morgen. Het wordt een interessante race, want Ferrari en Mercedes zullen sterk zijn."

Geen straf voor Hamilton

Leclerc reed de derde tijd in de kwalificatie en zal morgen in de aanval moeten ten opzichte van Pérez. Naast hem staat zijn teamgenoot Carlos Sainz. Het Mercedes-duo Lewis Hamilton en George Russell stelde enigszins teleur in de kwalificatie met een vijfde een zesde plaats. Eerder dit weekend slaagden zij er nog in om Red Bull goed bij te benen.

Hamilton moest eerder op de dag nog vrezen voor een straf, nadat hij in de derde training op hoge snelheid andere auto's inhaalde terwijl er met rode vlaggen gezwaaid werd. De stewards besloten om de Brit geen sanctie op te leggen, omdat hij kort na het zwaaien met de rode vlag begon te remmen. Zijn snelheid was zo hoog dat hij toch nog trager rijdende auto's inhaalde.

Afscheid Vettel

Het was de laatste kwalificatie in de lange carrière van Sebastian Vettel. De viervoudig wereldkampioen stopt na de race in Abu Dhabi. De 35-jarige Duitser reed in zijn Aston Martin knap naar Q3 en mag als negende van start.

De laatste race van het seizoen begint morgen om 14.00 uur.

Sebastian Vettel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl