Een kunstwerk van Banksy op een tentoonstelling in Bogota
NOS Nieuws

Kledingwinkel in Londen schroeft beveiliging op na oproep Banksy aan dieven

Een kledingwinkel van modemerk Guess in Londen heeft de beveiliging opgeschroefd, de winkel tijdelijk dichtgegooid en de etalages afgeplakt nadat kunstenaar Banksy via Instagram winkeldieven opriep om naar de winkel toe te gaan, meldt BBC.

De anonieme Britse kunstenaar beschuldigt Guess ervan kunstwerken zonder toestemming op kledingstukken te hebben gedrukt. Ook roept de kunstenaar via zijn Instagram-pagina winkeldieven op om als vergelding een bezoek aan een winkel van het modemerk in Londen te brengen.

"Attentie winkeldieven", schrijft de kunstenaar. "Ga alsjeblieft naar Guess op Regent Street. Zij hebben mijn ontwerpen van mij ontvreemd, dus hoe kan het dan verkeerd zijn om hetzelfde te doen met hun kleding?"

Guess zegt licentie voor gebruik te hebben

Hoewel de oproep mogelijk meer gezien moet worden als een manier van de kunstenaar om een discussie op gang te brengen, werd het Guess-filiaal dus wel preventief gesloten. De ramen zijn afgeplakt en op de etalage staat: 'Het spijt ons voor de etalages, wij richten ze opnieuw in'.

Guess heeft nog niet gereageerd op de verklaring van de kunstenaar, maar zegt op de website dat de collectie waarop kunst van Banksy te zien is, "is gemaakt in samenwerking met Brandalised, een urban graffiti-licentiebedrijf dat als missie heeft om aan fans betaalbare Banksy-producten aan te bieden".

"Als Banksy van deze deal wist en het goedkeurde, dan is zijn bericht wellicht bedoeld om een soort guerillamarketingcampagne te starten", speculeert advocaat in auteursrecht Liz Ward in gesprek met de BBC. "Maar als hij niets van de deal af wist, dan is hij vast behoorlijk boos. Zeker omdat dat soort grote bedrijven en merken niet te rijmen zijn met de anti-establishmentvisie van de kunstenaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl