De nieuwe speciale aanklager Jack Smith
NOS Nieuws

Speciaal aanklager aangesteld voor onderzoeken naar Trump

De Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland heeft een speciaal aanklager aangesteld die toezicht gaat houden op de justitiële onderzoeken naar oud-president Donald Trump. Die onderzoeken richten zich op zijn optreden rond de Capitoolbestorming en hoe Trump omsprong met vertrouwelijke overheidsdocumenten. Hij bewaarde na zijn presidentschap mogelijk staatsgeheimen op zijn landgoed in Florida.

De nieuwe speciaal aanklager is Jack Smith, een ervaren jurist die de afgelopen jaren als aanklager bij het Kosovo-tribunaal in Den Haag werkte. Garland liet weten dat Smith meteen aan het werk gaat en vanuit Den Haag naar Washington D.C. zal terugkeren.

De minister zei ook waarom er volgens hem een speciaal aanklager nodig is. Daarbij speelt Trumps aankondiging zich in 2024 verkiesbaar te stellen voor het presidentschap een rol, evenals de verwachting dat president Biden dat waarschijnlijk ook opnieuw zal doen. Jack Smith moet ervoor zorgen dat de aanklagers in beide onderzoeken zich "ontegenzeglijk" alleen laten leiden door de feiten en het recht. Smith staat geregistreerd als partijloos, waardoor hij beter in staat wordt geacht zich te verweren tegen verwijten van partijdigheid.

"Het ministerie van Justitie weet sinds lange tijd dat in sommige bijzondere zaken het in het publieke belang is om een speciale aanklager aan te stellen om een onderzoek onafhankelijk te leiden", aldus Garland.

Minister Garland van Justitie maakte de benoeming eerder vandaag bekend

De twee onderzoeken naar Trump richten zich op de vraag of "iemand onrechtmatig heeft geprobeerd de machtsoverdracht na de presidentsverkiezingen van 2020 te verstoren" en op de vertrouwelijke documenten die in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida zijn gevonden bij een huiszoeking. Trump heeft beide onderzoeken bestempeld als politiek gemotiveerd.

Dat doet de oud-president ook nu weer. Bij Fox News noemt Trump het besluit om een speciaal aanklager aan te stellen "de ergste politisering van justitie in ons land". Hij riep zijn partijgenoten op om er actie tegen te ondernemen.

Robert Mueller

Hoewel Smith de leiding neemt over de beide onderzoeken, is het uiteindelijk aan Garland om te bepalen of het tot een aanklacht komt.

Het gebeurt overigens vaker dat het ministerie van Justitie een speciaal aanklager aanstelt. Tijdens Trumps presidentschap werd Robert Mueller aangesteld als speciaal aanklager om het onderzoek te leiden naar mogelijke inmenging van Rusland in de campagne van Trump in 2016.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl