De Republikeinse fractievoorzitter in het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy
NOS Nieuws

Republikeinen behalen verwachte meerderheid in Huis van Afgevaardigden

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen een meerderheid behaald. De laatste benodigde zetel kwam uit Californië. Eerder ging de Senaat naar de Democraten. De verdeeldheid in het Congres zal regeren voor president Biden moeilijker maken.

Voorafgaand aan de verkiezingen hadden de Democraten nog een meerderheid in beide kamers, maar meer dan een week na de verkiezingen kregen de Republikeinen de benodigde 218 zetels in het Huis van Afgevaardigden, de Amerikaanse Tweede Kamer. Dat de partij hier zou winnen, was voorspeld, maar het is een verrassing dat het verschil zo gering is.

Al met al wordt de uitslag van de verkiezingen van vorige week dinsdag beschouwd als grote meevaller voor president Biden. Bij tussentijdse verkiezingen lijdt de partij van de zittende president doorgaans verlies, maar Biden boekte een van de beste resultaten van een zittende president ooit bij de midterms.

Mede door de hoge inflatie werd verwacht dat de Republikeinen een flinke overwinning zouden boeken. Toch bleef de voorspelde 'rode golf' die over de Verenigde Staten zou trekken uit. Vooral Republikeinse kandidaten die de expliciete steun hadden van Donald Trump deden het minder goed dan verwacht.

Felicitaties van Biden

President Biden heeft de Republikeinse fractievoorzitter in het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy gefeliciteerd met de overwinning. McCarthy zal de Democrate Nancy Pelosi opvolgen als voorzitter van het Huis. Biden verklaarde dat hij ernaar uitkeek om samen te werken met de Republikeinen om zo "resultaten te bereiken voor hardwerkende families".

McCarthy reageerde op Twitter: "Republikeinen hebben het Huis officieel 'omgedraaid'. Amerikanen zijn eraan toe een nieuwe weg in te slaan en de Republikeinen in het Huis zijn er klaar voor om dat waar te maken."

Doordat de Republikeinen nu de controle over het Huis van Afgevaardigden hebben, wordt niet verwacht dat Biden en de Democraten de komende twee jaar nog belangrijke wetten of wetswijzigingen door het Congres krijgen.

De overwinning geeft de Republikeinen de macht om de politieke agenda van Biden te beperken. Ze kunnen nu bijvoorbeeld parlementaire onderzoeken beginnen.

Als vergelding voor twee afzettingspogingen van de Democraten tegen Trump, bereiden ze zich voor op onderzoeken naar functionarissen binnen de Biden-regering, naar het zakenverleden van de zoon van de president, Hunter Biden, en de president zelf. Op internationaal vlak zouden de Republikeinen de militaire en economische hulp aan Oekraïne kunnen proberen in te perken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl