Blijdschap bij de Democraten in Nevada
NOS NieuwsAangepast

Democraten behouden meerderheid in Amerikaanse Senaat

De Democraten behouden hun krappe meerderheid in de Amerikaanse Senaat de komende twee jaar. De nek-aan-nekrace in de staat Nevada is gewonnen door de Democratische senator Catherine Cortez Masto.

Door haar overwinning komen de Democraten op 50 zetels, net genoeg om controle te krijgen over de Senaat. Bij een gelijk aantal zetels is de stem van de Democratische vicepresident Kamala Harris doorslaggevend.

Cortez Masto, oud-procureur-generaal van Nevada, bekritiseerde haar rivaal Adam Laxalt vanwege zijn conservatieve houding jegens abortusrechten en zijn ontkenning van de nederlaag van Donald Trump bij de presidentsverkiezing van 2020. Voor de oud-president is het verlies van Laxalt een nieuwe dreun. Volgens The New York Times zijn op één na alle Trumpisten die complottheorieën over de verkiezingen van 2020 aanhingen verslagen door Democraten.

Vrijdag werd al bekend dat de Democraten ook de race in Arizona hadden gewonnen, waar oud-astronaut Mark Kelly de Republikein Blake Masters versloeg. Met de winst in Nevada is de strijd om de Senaat nu beslist. Georgia is de enige staat waarvan de uitslag nog niet bekend is. De verkiezingen moeten daar volgende maand overgedaan worden, omdat geen van de kandidaten minimaal 50 procent van de stemmen kreeg. Als de Democraten daar winnen kunnen ze een meerderheid van 51 zetels behalen in de Senaat.

Het behouden van de meerderheid in de Senaat is een grote opsteker voor president Biden. In de strijd om de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden staan de Republikeinen op voorsprong met 211 zetels tegen 204 voor de Democraten.

President Biden reageerde opgetogen op de uitslag en zei in gesprek met journalisten dat hij "ongelooflijk blij is met het resultaat".

Biden: 'Niet verrast, maar ongelooflijk blij met deze uitslag'

Op onderstaande kaarten zie je de uitslagen voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl