NOS Voetbal

Eriksen na hartstilstand terug op een eindtoernooi: 'Dankbaar dat ik hier ben'

Eriksen na hartproblemen terug op eindtoernooi: 'Heel snel gegaan'

Het is ongelofelijk, maar waar: Christian Eriksen doet met Denemarken mee aan het WK in Qatar. Iets wat hij na alle problemen van vorig jaar zelf ook nog maar moeilijk kan beseffen.

"Het is heel wrang als je er bij stilstaat. Hoe het er toen met mijn carrière en mijn leven voorstond. Een heel contrast met hier nu na een jaar zitten en meedoen met het WK."

Het was zonder twijfel een van de meest ijzingwekkende momenten van het sportjaar 2021. Eriksen zakte op zaterdag 12 juni tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland in elkaar met een hartstilstand en werd op het veld gereanimeerd. De schokkende beelden gingen de hele wereld over.

Dromen van WK

Maar het kwam uiteindelijk goed. De Deen herstelde en kwam via Brentford bij topclub Manchester United terecht. Hij durfde met Denemarken al snel weer te dromen van een WK. Een droom die nu werkelijkheid wordt.

"Ik hoopte dat ik mee kon. Dat ik gezond genoeg zou zijn en toestemming kreeg van de artsen. Dus daar ben ik dankbaar voor."

Ik ben dankbaar dat ik hier ben. De rest is allemaal extra. Dat is nu m'n motto.

Christian Eriksen

Het was een lange weg voor Eriksen, zo geeft hij aan. "Niet kunnen spelen voelt altijd heel lang. Of je nu een kleine of een grote blessure hebt, het voelt altijd langer dan het is. Het voelt natuurlijk als lang, maar als je kijkt hoe ik er nu aan toe ben na wat er allemaal is gebeurd is het heel snel gegaan. Zowel in het voetbal als in mijn privéleven."

De bondscoach Kasper Hjulmand kan dus weer beschikken over zijn ster. Hij vindt dat hij na zijn hartstilstand nog beter is gaan voetballen en zich vrijer voelt. Deelt Eriksen de woorden van Hjulmand? Kijkt hij anders tegen voetbal aan dan eerst?

AFP
12 Juni 2021: Christian Eriksen gaat per brandcard het veld af

"Dan denk ik wel. Ik heb het al eerder gezegd, maar ik heb me nooit gestrest gevoeld. Als speler, in wat voor situatie dan ook. Maar nu ga ik er onbewust vanzelf van uit dat alles goed komt. Ik ben dankbaar dat ik hier ben. De rest is allemaal extra. Dat is nu m'n motto."

Zonder Eriksen kwamen er ongekende krachten vrij bij Denemarken. De ploeg werd dé verrassing van het EK en strandde uiteindelijk pas in de halve finales tegen Engeland.

Nuchtere Eriksen

Op dit eindtoernooi neemt Denemarken het in de groepsfase op tegen Tunesië, Frankrijk en Australië. Met Eriksen dus weer van de partij. Dat is een klein wonder te noemen, maar Eriksen blijft er nuchter onder. "Meedoen met het WK is natuurlijk geweldig. Omdat het het WK is. Niet omdat ik er hard voor heb gewerkt om dat te bereiken. Ik wilde weer voetballen en gelukkig is dat op het WK."

Volg het FIFA WK voetbal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl