Helft migranten Ocean Viking mogelijk zoek in Frankrijk, politiek roert zich
De ruim 200 migranten die een week geleden met het schip Ocean Viking aankwamen in Frankrijk, lijken in een juridische en ambtelijke schemerzone te zijn beland. Van veel migranten is onduidelijk waar ze zich bevinden en met welke status. De kwestie leidt tot stevige politieke meningsverschillen.
De migranten uit onder meer Syrië, Bangladesh en Eritrea kwamen precies een week geleden aan in de havenstad Toulon. Het schip Ocean Viking had weken rondgevaren op de Middellandse Zee, omdat Italië de migranten niet wilde toelaten. Na aankomst in Frankrijk werden ze vastgezet op een vakantiepark nabij Toulon, dat door de politie wordt bewaakt.
Maar de rechter heeft in hoger beroep voor 123 migranten bepaald dat zij niet langer gedwongen vast mogen worden gehouden. Ze mogen gaan en staan waar ze willen. Tientallen anderen wachten nog op een vonnis. Maar dat zal vrijwel zeker hetzelfde uitvallen: er zijn weinig juridische gronden om ze langdurig vast te houden.
"Ik heb geweigerd mensen op te sluiten, want het zijn geen misdadigers", zei rechtbankvoorzitter Renaud Le Breton de Vannoise. Als de betreffende migranten hun asielverzoek in Frankrijk willen afwachten, mogen ze wel op vrijwillige basis in het vakantiepark blijven.
Van de radar verdwenen
Eerder bleek al dat de minderjarigen die zonder hun ouders aan boord waren van de Ocean Viking niet mogen worden opgesloten. Het gaat om 44 kinderen. Zij kregen opvang van de Franse jeugdzorg, onder meer in hotels.
Van hen zijn er inmiddels 26 met onbekende bestemming vertrokken. "We hebben nog tegen ze gezegd dat ze dan illegaal zijn. Maar ze gingen toch weg en zeiden: bedankt voor de opvang tot nu toe", vertelde de regionale bestuursvoorzitter Jean-Louis Masson tegen de pers. "We konden ze niet tegenhouden."
Daarmee is opgeteld meer dan de helft van de in totaal 234 migranten mogelijk van de radar van de Franse autoriteiten verdwenen. Dat bemoeilijkt de asielprocedure. De Franse immigratiedienst OFPRA heeft de dossiers bestudeerd van 189 volwassenen die aan boord van de Ocean Viking zaten. Van hen zouden er 123 niet in aanmerking komen voor asiel.
Het is onduidelijk of ze daadwerkelijk het land worden uitgezet. Het is ook niet bekend hoeveel van de mensen die geen asiel krijgen nog in Toulon zijn. Mogelijk horen ze (deels) bij de groep migranten die hun bewegingsvrijheid terugkregen.
Strengere asielwet
Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei begin deze week dat zeker 44 migranten "worden teruggestuurd naar hun land van herkomst, zodra hun gezondheidstoestand dat toelaat". Hij gaf geen details over wie die 44 zijn en waar ze nu zijn.
Van de 189 volwassen migranten die bij de immigratiedienst langskwamen, mogen er 66 wel de asielprocedure in. Zij zullen worden opgevangen in verschillende Europese landen, waaronder Duitsland, Finland en Portugal.
Deze kafkaëske situatie leidt tot flinke debatten in de Franse politiek. "De regering heeft de situatie niet meer in de hand", zei de rechts-radicale Marine Le Pen. President Macron benadrukt dat hij begin volgend jaar met een nieuwe en strengere asiel- en migratiewet komt. "De migratiedruk in Europa is de laatste jaren flink toegenomen. De bestaande regels zijn daar niet meer op toegerust", melden bronnen op het Élysée.