De Ocean Viking wordt geëscorteerd door een militaire boot, nabij Corsica
NOS Nieuws

Frankrijk laat migrantenschip toe, en haalt uit naar Italië

Frankrijk laat een schip met meer dan 200 migranten aan boord aanmeren in de haven van Toulon, aan de Middellandse Zee. Het schip werd door Italië niet toegelaten; de regering van premier Meloni eist dat migranten eerlijker over Europa worden verdeeld.

Het schip, de Ocean Viking van SOS Méditerranée, drijft al weken op de Middellandse Zee. Aan boord zijn 234 mensen. Italië weigerde het schip, drie anderen migrantenschepen werden onlangs na druk van andere Europese landen wel toegelaten tot Italië.

Van de 234 mensen aan boord van de Ocean Viking wordt een derde door Frankrijk opgevangen, Duitsland vangt nog eens een derde op en de rest wordt verdeeld over andere EU-landen, zegt Frankrijk.

Grenscontroles

Dat Italië het schip niet wil toelaten tot zijn havens leidt tot een diplomatiek conflict tussen Frankrijk en Italië. Minister Darmanin van Buitenlandse Zaken noemt de acties van Italië "onbegrijpelijk" en "egoïstisch". Hij zegt dat er "extreem stevige gevolgen" zullen zijn voor de diplomatieke band tussen beide landen.

"Frankrijk heeft bij wijze van uitzondering besloten het onacceptabele Italiaanse gedrag te compenseren en het schip uit te nodigen in de militaire haven van Toulon", zegt Darmanin. "Er is geen twijfel over dat het schip in de zoek- en reddingszone van Italië valt."

Frankrijk weigert nu ruim drieduizend migranten over te nemen van Italië. Eerder had Parijs dat wel toegezegd. Ook gaan de Fransen de controles op de grenzen tussen Frankrijk en Italië opvoeren. Volgens Darmanin gedraagt Italië zich niet als "verantwoordelijke Europese staat".

Ernstige problemen

Italië heeft op zijn beurt weer boos gereageerd. Volgens minister Piantedosi van Binnenlandse Zaken is de Franse reactie onbegrijpelijk. "De Europese solidariteit wordt bejubeld, maar Italië heeft dit probleem tot nu toe alleen aangepakt en ons opvangsysteem verkeert in zeer ernstige problemen", zegt hij.

Volgens Piantedosi zijn er alleen al dit jaar 90.000 migranten in Italië gearriveerd. Dertien landen hebben beloofd 8000 van hen over te nemen. Maar volgens de minister zijn tot dusver 117 mensen naar andere landen gebracht, 38 van hen naar Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl