In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Cel en tbs voor Zeeuwse broers die 15-jarige Tim vermoordden om 50 euro

Twee minderjarige broers uit Middelburg zijn veroordeeld tot celstraffen en tbs voor het ombrengen van de 15-jarige Tim van der Steen. De jongen werd vermoord vanwege een schuld van 50 euro die hij had openstaan bij de broers.

De oudste broer van 17 kreeg een gevangenisstraf van twee jaar en tbs met dwangverpleging. Zijn 16-jarige broer kreeg de maximale jeugddetentie van 1 jaar en jeugd-tbs.

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat Tim om het leven was gebracht met zeventien steek- en snijwonden, schrijft Omroep Zeeland. Dat gebeurde op 9 januari van dit jaar, toen Tim had afgesproken om te gaan gamen met één van de broers.

Uit WhatsAppberichten bleek dat de jongste al twee maanden bezig was met het idee om Tim te doden. De twee kochten een survivalmes en namen nog een ander mes mee.

Volgens de rechter ging het om voorbedachten rade en dus om moord. Daarbij maakt het, volgens de rechter, niet uit wie Tim heeft gestoken, want de twee broers hebben het samen voorbereid.

'Kans op herhaling groot'

Ondanks zijn minderjarige leeftijd vond het Openbaar Ministerie dat de oudste verdachte (17) als volwassene berecht moest worden. De rechtbank ging daarin mee, maar kwam met een relatief lage celstraf van 2 jaar. Volgens de rechter is het vooral belangrijk dat er zo snel mogelijk met de tbs-behandeling wordt gestart.

Volgens de rechter zijn de twee broers verminderd toerekeningsvatbaar en is de kans groot dat ze opnieuw in de fout gaan.

Advertentie via Ster.nl