Steunmanifestatie voor toeslagenouders in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Toeslagenouders krijgen eigen plek in Almere bij 'Number 90'

In Almere is Number 90 geopend, een neutrale ruimte in huiselijke sfeer waar gedupeerden van de toeslagenaffaire terechtkunnen. Er wordt op persoonlijk niveau naar hun problemen gekeken, er wordt uitgezocht wat ze nodig hebben en daarmee worden ze dan eventueel geholpen.

"Wat fundamenteel anders is, is dat dit hún plek is. Wij zijn hier als overheid te gast met ons aanbod", zegt wethouder Froukje de Jonge. Veel gedupeerden zijn volgens haar het vertrouwen in de overheid en ook in de lokale overheid kwijt.

"Dat is pijnlijk, maar wij moeten deze vicieuze cirkel van wantrouwen doorbreken", aldus De Jonge. "Ongekende problemen vragen om ongekende oplossingen." Ze hoopt dat Number 90 het vertrouwen in de overheid kan herstellen.

Faith Bruyning van Number 90 geeft een rondleiding en legt uit waarom deze werkwijze succesvol kan zijn:

Number 90 biedt vertrouwde plek voor toeslagenouders in Almere

In Almere wonen naar rato de meeste gedupeerden in de toeslagenaffaire. Zo'n 2400 ouders werden hier slachtoffer van de kwestie waarbij ouders ten onrechte door de Belastingdienst werden verdacht van fraude met toeslagen.

Het initiatief voor het project kwam van enkele van de getroffen ouders. Die kwamen in contact met de door prinses Laurentien opgerichte Number Five Foundation, een stichting die zich inzet om burgers meer inspraak te geven bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Emotie en gevoel

De gemeente vond het een goed idee en stelde een startsubsidie beschikbaar waarmee het pand aan de Louis Armstrongweg 90, die ook de naam verklaart, kon worden verbouwd en ingericht.

Daar kunnen gedupeerden, ambtenaren, juristen, hulpverleners en andere betrokkenen elkaar op een gelijkwaardige manier ontmoeten, om zo samen tot nieuwe oplossingen te komen.

Faith Bruyning is een van de initiatiefnemers en zelf ook slachtoffer. "We hebben de letter van de wet en je hebt de geest van de wet. Als je de letter van de wet volgt, dan kan je gewoon tunnelvisie hebben en doen wat je wilt doen. Maar als je de geest van de wet volgt dan kijk je naar de mensen. En dat is natuurlijk toch een stukje enger, want dan moet je maatwerk leveren en daar komt emotie en gevoel bij kijken en daar is eigenlijk geen ruimte voor in het professionele leven." Bij Number 90 is die ruimte er wel, hoopt ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl