Een vernielde politiewagen in de buurt van het huis van minister Van der Wal
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

FDF-voorman krijgt werkstraf voor protest bij huis stikstofminister

Een man uit Lochem die eind juni demonstreerde bij het huis van minister Van der Wal voor Stikstof is veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. Ook is hem een maand voorwaardelijke celstraf opgelegd.

De 39-jarige man krijgt de straf onder meer omdat hij tijdens het protest een ruit van een politieauto intrapte. Ook verzette hij zich met geweld tegen politieagenten. Volgens Omroep Gelderland gaat het om Albert Markerink, een regionale voorman van Farmers Defence Force.

Eind juni ging de man samen met andere boeren en tractoren naar de woning van Van der Wal. Daar werd voor de tweede keer in korte tijd geprotesteerd. De politie had de toegangsweg naar de woning van de minister afgezet, waardoor de boeren niet verder konden.

Het protest liep uit de hand en de demonstranten braken door de politieblokkade heen. Daarbij werd een politieauto vernield. Op beelden van het protest is te zien dat politieagenten wegrennen en dat demonstranten stro in een politieauto gooien. Ook leegden ze een giertank in de buurt van de woning van Van der Wal. Zij was tijdens dat protest niet thuis, haar gezin wel.

Beelden van het boerenprotest waarbij demonstranten door de politieafzetting heen breken:

Beelden van onrust bij huis minister Van der Wal

In september werden al elf boeren veroordeeld voor deelname aan het protest. Acht deelnemers kregen een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand opgelegd. Twee anderen kregen een werkstraf van 60 uur. De elfde en laatste verdachte was minderjarig en kreeg een taakstraf van 80 uur.

De 39-jarige verdachte uit Lochem had tijdens de zitting gezegd dat hij niet wist wat de actie zou inhouden, schrijft Omroep Gelderland. Hij gaf aan dat het protest veel impact op hem heeft gehad en dat het hem speet. Volgens hem escaleerde de situatie onverwacht snel.

'Wettelijke grenzen fors overschreden'

De politierechter vindt het recht op vrije meningsuiting en het recht om te demonstreren een groot goed, maar vindt dat de man met zijn gedrag de wettelijke grenzen fors heeft overschreden. "In feite heeft hij immers door geweld of bedreiging daarmee geprobeerd de besluitvorming van de overheid te beïnvloeden", aldus de politierechter.

Volgens de rechter is een huisbezoek aan de minister intimiderend, juist omdat de thuissituatie een plek is waar je niet in functie bent en waar je met je gezin veilig moet kunnen zijn.

De 39-jarige verdachte krijgt een iets zwaardere straf dan andere boeren omdat het intrappen van de ruit van de politieauto volgens de politierechter ernstiger is dan het geweld dat de anderen pleegden.

Advertentie via Ster.nl