Politiebeveiliging bij de woning van Van der Wal
NOS NieuwsAangepast

Werkstraffen tot 100 uur voor protest bij huis minister Van der Wal

Een deel van de betogers die eind juni demonstreerden bij het huis van minister Van der Wal voor Stikstof, krijgt werkstraffen tot 100 uur en voorwaardelijke celstraffen tot een maand. De rechter in Zutphen noemt het onacceptabel om een politicus thuis op te zoeken met een grote groep. "Dit is zuivere intimidatie."

De boeren demonstreerden 28 juni bij het huis van minister Van der Wal voor Stikstof. Daarbij braken ze onder meer door een politieafzetting heen en leegden ze een giertank in de buurt van de woning, waar de minister op dat moment niet was maar haar echtgenoot en kinderen wel.

Acht deelnemers kregen de werkstraf van 100 uur en de voorwaardelijke celstraf van een maand opgelegd. Twee anderen kregen een werkstraf van 60 uur. De elfde en laatste verdachte die voor de rechter stond was minderjarig. Hij kreeg een taakstraf van 80 uur.

De straffen vallen iets lager uit dan het Openbaar Ministerie had geëist. Het OM wilde dat er voorwaardelijke celstraffen van twee maanden opgelegd zouden worden en pleitte voor werkstraffen van 120 uur. Volgens de officier van justitie was er sprake van een "doelbewuste poging tot intimidatie".

'Nooit bedoeling gehad om te bedreigen'

De verdachten, die in de rechtszaal hun frustratie uitten over de stikstofplannen van het kabinet, zeiden dat ze nooit de bedoeling hebben gehad om iemand te bedreigen. Ze zouden zich alleen hebben willen laten horen en de meesten zeiden dat ze dat op een andere manier hadden moeten doen.

Minister van der Wal zei vanochtend dat ze het goed vindt dat het OM bovenop de zaak zit. Ze vond de ervaring "superheftig" en noemt het terecht dat de groep zich bij de rechter moet verantwoorden, al liet ze een verder oordeel volledig aan de rechter.

Rond de boerenprotesten werden meer dan honderd mensen opgepakt. Het Openbaar Ministerie heeft tot nu toe beslist om 26 verdachten voor de rechter te brengen. De zaken tegen zeven verdachten zijn afgedaan met bijvoorbeeld een boete, drie zaken zijn geseponeerd en over 24 verdachten moet het OM nog beoordelen of ze voor de rechter moeten komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl