Kevin Magnussen verrast vriend en vijand met poleposition; naast hem staan Max Verstappen en George Russell
NOS SportAangepast

Magnussen stunt in Brazilië door Verstappen pole voor sprintrace te onthouden

In een door regenbuien geteisterde kwalificatie voor de Formule 1 Grand Prix van Brazilië heeft Haas-coureur Kevin Magnussen voor een stunt gezorgd door poleposition voor de sprintrace te veroveren. Max Verstappen start zaterdag vanaf de tweede plek.

Het programma van het raceweekend in Brazilië is anders dan tijdens de meeste grands prix. Omdat er op zaterdag een sprintrace wordt gereden, was de kwalificatie al op vrijdagavond.

De uitslag daarvan is bepalend voor de startgrid van de sprintrace. De startposities voor de race op zondag worden vervolgens in de sprintrace bepaald.

Regenbuien

De weersomstandigheden hadden grote invloed op het verloop van de eerste kwalificatiesessie. Tijdens Q1 begon de baan langzaam maar zeker droger te worden, waardoor teams snel van bandentype moesten wisselen. Een aantal toppers deden dat pas laat en dat leverde veel spanning maar geen grote verrassingen op.

Lando Norris, die gisteren nog last had van een voedselvergiftiging, was de snelste. Verstappen (Red Bull) reed de zesde tijd en Charles Leclerc (Ferrari) de twaalfde. Laatstgenoemde stond kort voor tijd nog in de gevarenzone op de zestiende plek.

In de tweede sessie stonden alle wagens op profielloze banden en was Verstappen oppermachtig. Leclerc herstelde zich en reed de tweede tijd. Pierre Gasly, die een sterke eerste sessie afwerkte, viel af.

Ook Alex Albon, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo en Lance Stroll haalden Q3 niet. Overigens had Lewis Hamilton het opvallend moeilijk in de tweede sessie: hij zette de negende tijd neer.

Enorme stunt

In de laatste sessie was het Magnussen die als eerste de baan opging. Hij zette een sterke ronde neer en kort daarna begon het weer te regenen.

Verstappen was daardoor niet in staat de tijd van Magnussen aan te scherpen. Ook andere topcoureurs lukte dat niet. Ferrari stuurde Leclerc als enige van de tien overgebleven coureurs op intermediates naar buiten. Dat pakte volledig verkeerd uit.

Daarna crashte George Russell en daarop volgde een rode vlag. Terwijl Q3 stil lag, werd de regenval steeds heviger. Een verbetering van de tijd van Magnussen zat er dus niet meer in.

De poleposition van Magnussen is een daverende verrassing en werd door het Haas-team - dat een slecht seizoen heeft doorgemaakt - uitbundig gevierd.

De Deen, die dit seizoen na een jaar afwezigheid terugkeerde in de Formule 1, was na de kwalificatie geëmotioneerd. "Ik wil iedereen bedanken bij Haas. Morgen ga ik weer proberen zoiets geinigs te realiseren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl