NOS Sport

Verstappen na record overladen met complimenten F1-collega's: 'Hij is fenomenaal'

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

Max Verstappen heeft niets met statistieken, getallen en records. Maar ook hij kon niet ontkennen dat hij in Mexico absolute Formule 1-historie schreef door zijn veertiende GP-zege van het seizoen te boeken.

Nooit won een coureur zoveel grands prix in één seizoen. Michael Schumacher en Sebastian Vettel bleven in hun beste kampioensjaren steken op dertien overwinningen.

Waar Verstappen wat onderkoeld reageerde - "Het is hartstikke mooi, maar ik leef zelf wat meer in het moment en hoop gewoon ieder weekend het beste uit mezelf te halen" - werd hij door de gehele Formule 1-grid met complimenten overladen.

Sebastian Vettel (Aston Martin, vier wereldtitels, allemaal met Red Bull Racing)

"De veertien van Max zijn anders dan de dertien van mij, want na mijn dertiende was het seizoen voorbij. Ik denk en hoop dat hij de teller op zestien kan zetten. Hij rijdt fantastisch: een 'hell of a season'."

Verstappen en Vettel in 2018 op het podium in Mexico

"Hij heeft een geweldige auto en het team draait top. Het zou bijna een teleurstelling zijn als Max niet wint in Brazilië en Abu Dhabi. Ik herken zijn gedrevenheid wel. Toen ik er twaalf had gewonnen, dacht ik ook alleen maar aan nummer dertien."

Mick Schumacher (Haas-coureur en zoon van Michael, wiens record nu verbeterd is)

"Het is natuurlijk niet helemaal een eerlijke vergelijking. Dit jaar zijn er 22 races en mijn vader had er minder in een jaar. We wisten dat Michael en Sebastian het record een keer zouden verliezen toen het aantal races zo werd uitgebreid. Als we in de toekomst 24 of 25 races krijgen, zal Max' record ook wel worden gebroken, al dan niet door hemzelf."

Carlos Sainz (Ferrari, debuteerde in 2015 samen met Verstappen bij Toro Rosso)

"Niemand had gedacht dat een coureur dit jaar veertien of meer races zou winnen. Wij bij Ferrari al helemaal niet, omdat we zo goed uit de startblokken kwamen. Ik had het Max moeilijker kunnen maken, zeker in de eerste races. Onze auto was toen erg goed, maar ik voelde me toen nog niet helemaal op mijn gemak achter het stuur."

Sainz en Verstappen in 2016 voor een vriendschappelijk voetbalduel van Red Bull en Toro Rosso-coureurs

"Het is heel jammer dat Charles en ik niet meer met Max hebben kunnen vechten, omdat Red Bull Racing steeds dominanter werd, maar ik gun hem deze mijlpaal. Hij zet een ongekend seizoen neer. Volgend seizoen gaan we hem het vuur na aan de schenen leggen. Nieuw jaar, nieuwe auto, nieuwe ronde, nieuwe kansen."

Sergio Pérez (Red Bull, rijdt sinds 2020 met Verstappen)

"Het is heel uitdagend Max' teamgenoot te zijn. Het is niet makkelijk, want hij wint natuurlijk veel van je. Maar het is wel ontzettend leerzaam. Er is geen eenduidig recept om van hem te winnen. Hij is zo allround en heel stabiel."

Daniel Ricciardo (McLaren, ex-teamgenoot van Verstappen bij Red Bull Racing)

"Ik denk niet dat iemand Max nog kan afstoppen voor het eind van het seizoen. Het is mooi dat hij op deze plek het record breekt: dit is Maxico! Dit is zijn circuit. Hij heeft hier nu al vier keer gewonnen."

Verstappen en Ricciardo voor de GP van Singapore in 2018

"Sommige mensen hebben een hekel aan dit soort dominantie, maar ik vind het vooral fenomenaal. Ik ken Red Bull Racing erg goed, dus in mijn hart ben ik ook blij voor alle monteurs en de rest van de crew. Ze hebben hier jaren keihard voor gewerkt en veel opgeofferd. Ze hebben na de zomer alle races gewonnen. Dat zegt alles."

George Russell (Mercedes, groeide met Verstappen op in de karts)

"We weten al een tijdje hoe sterk Max is. Het is natuurlijk niet de eerste keer in de Formule 1-historie dat een coureur of een team zo dominant is. Mercedes heeft het ook meegemaakt: Lewis Hamilton en Nico Rosberg wonnen op een bepaald moment bijna alle races."

"Als Lewis in die periode een minder goede teamgenoot had gehad, zou hij waarschijnlijk nog veel meer races op zijn naam hebben geschreven dan Max nu. Maar dat doet niets af aan de prestatie: Max is het hele seizoen excellent en foutloos. Het is aan ons om te zorgen dat er een eind aan deze reeks komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl