Hugo Haak
NOS Wielrennen

Succescoach Haak aan de slag bij nieuwe Nederlandse wegploeg

Bijna een jaar nadat hij abrupt was gestopt als succesvolle bondscoach van de teamsprinters, heeft Hugo Haak een nieuwe uitdaging gevonden. De tweevoudig Nederlands Coach van het Jaar stapt over naar de weg en gaat een nieuwe Nederlandse mannenploeg leiden: TDT-Unibet Cycling Team.

"Ik heb een nieuwe baan. Ik sla een andere weg in", omschrijft Haak met een knipoog zijn overgang van de baan naar de weg. Hij gaat in zee met de vloggers van Tour de Tietema, die vanaf 1 januari 2023 een ploeg starten op continentaal (amateur-)niveau.

Haak: "Op 1 maart was mijn laatste werkdag op de baan. Ik heb twee maanden helemaal niets gedaan, uitgerust. Gesprekken gehad in mijn omgeving. Ik merkte dat ik toe was aan iets anders. Dat had ook buiten de sport kunnen zijn, maar gaandeweg kwam ik erachter dat het toch weer kriebelde."

Succescoach Haak van de baan naar de weg: 'Vlieg het op zelfde manier aan'

Terwijl voormalige pupillen als Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen begin dit jaar weer toewerkten naar hun eerste toernooien, dacht Haak na. Hij hield zich vanaf 1 mei bezig met een project voor breedtesport bij NOC*NSF, maar de topsport trok toch aan hem. En net op dat moment kreeg hij een telefoontje.

Of hij niet een nieuwe Nederlandse wielerploeg zou willen leiden. "Mijn eerste reactie was: jongens, ik heb geen ervaring met de weg. Ik moest er even goed over nadenken."

'Ik stuur aan'

Haak realiseerde zich dat "het gebrek aan wegervaring op te lossen is door mensen om je heen te verzamelen die dat wel hebben. Mijn positie is ook wel wat anders dan die op de baan. Ik ben geen coach meer, ik ben sportdirecteur. Ik moet zorgen dat er een sterke staf staat die optimaal samenwerkt met renners. Over trainingsschema's ga ik niet, dat is aan de trainer-coach. Ik zit straks ook niet achter het stuur, maar ik stuur aan."

Bas Tietema (links) en Hugo Haak tekenen het contract

Zijn kwaliteiten als teambuilder moeten vooral van pas komen bij het nieuwe project, dat door TDT-Unibet zelf wordt omschreven als "een volgende stap in onze missie om de wielerwereld op zijn kop te zetten".

Het bleek precies wat Haak nodig had. "Het intens begeleiden van een groep jongens, het kneden van een groep, zoals we dat op de baan hebben gedaan richting de Spelen van Tokio. Op dat soort uitdagingen sla ik aan. Een team creëren, ondanks dat je individuen hebt die elkaars concurrenten zijn."

Welke renners hij onder zich krijgt, blijft nog even geheim. "Die maken we later bekend. Maar we hebben een inhoudelijk sterke ploeg. Ze kunnen nu al direct meedoen om de overwinningen op continentaal niveau."

Baanwielrenner Matthijs Buchli en coach Hugo Haak

In 2024 moet al een volgende stap worden gezet. "We willen doorgroeien naar een ploeg net onder WorldTour-niveau."

Of dat realistisch is, is de vraag. Momenteel worden de laatste puntjes op de i gezet. "Het materiaal moet nog worden geregeld, er moet nog het een en ander worden opgezet. Maar de groep renners is compleet."

Ooit Tour de France?

Verder staat in het persbericht te lezen wat de ambities op termijn zijn: "Presteren staat bij ons hoog in het vaandel. We vormen een hechte ploeg met begeleiding, staf en renners, die snel hogerop willen naar een ProTeam-status en de grootste koersen op aarde willen rijden. Starten in de Tour de France is onze hoogste ambitie. Wanneer dat gebeurt weten we niet. Of het gebeurt weten we ook niet. Maar dat we onze stinkende best gaan doen, weten we zeker", aldus Josse Wester, een van de drie initiatiefnemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl