Een Nederlandse Syriëganger
NOS Nieuws

Jihadisme nog altijd grootste terroristische dreiging in Nederland

De jihadistische beweging in Nederland stabiliseert. Maar van die beweging gaat nog wel steeds de grootste terreurdreiging uit, constateert de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) in de nieuwste risicoanalyse voor de Nederlandse samenleving. Daarin werd ook geconcludeerd dat complotextremisten de democratische rechtsorde kunnen aantasten.

Het gaat al al geruime tijd om een groep van zo'n 500 radicale moslims. Nieuwe leden komen vaak uit de directe kring van familie en vrienden van bestaande aanhangers. Door deze hechte banden is het lastig om de beweging de rug toe te keren.

Volgens de NCTV blijkt repressief optreden van de overheid redelijk succesvol. "Niet alleen stagneert de groei van de beweging, ze is ook minder actief."

Geen pull-factor voor jihadistische strijd

Toch zijn er nog steeds jihadisten die een aanslag zouden willen plegen in Nederland, aangespoord door oproepen van groeperingen als Islamitische Staat en al-Qaida. Het lijkt nu vrij rustig omdat er wereldwijd geen triggers zijn, zoals eerder de jihadistische strijd in Syrië en Irak (2008-2012). Met name sinds 2012 vertrok een groep van zo'n 300 Nederlandse moslims - mannen, vrouwen en kinderen - naar Syrië om daar met jihadistische strijdgroepen mee te vechten tegen de Syrische president Assad en om in een kalifaat te leven.

De NCTV houdt rekening met nieuwe dreiging, door het vrijlaten van mensen die, vanwege hun betrokkenheid bij die strijd voor terrorisme zijn veroordeeld. Met name mannen vormen een potentieel gevaar, omdat zij ervaring hebben op het slagveld, waarschuwt de veiligheidsorganisatie.

"Maar ook vrouwen kunnen een bedreiging zijn omdat zij anderen kunnen rekruteren, inspireren of stimuleren tot het plegen van een terroristische daad", aldus de NCTV in het halfjaarlijkse dreigingsbeeld.

Het rapport signaleert dat zorg over Nederlandse IS-vrouwen in kampen in Noordoost-Syrië weinig reuring brengt onder Nederlandse jihadisten. Begin deze maand werden twaalf vrouwelijke uitreizigers met hun kinderen teruggehaald naar Nederland, vanuit Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl