Patiënten van Haagse huisartsenpraktijken staan in de rij bij hockeyclub HDM voor een boosterprik in december 2021
NOS Nieuws

RIVM: coronaprik voorkwam minimaal 88.000 ziekenhuisopnames

Dankzij de toegediende coronavaccinaties zijn in ruim een jaar tijd ongeveer 88.000 ziekenhuisopnames voorkomen. Dit heeft ook geleid tot minder druk op de zorg. Dat meldt gezondheidsinstituut RIVM vandaag na een analyse.

Het RIVM keek hiervoor naar de periode tussen 2 augustus 2021 en 30 augustus 2022. De meeste opnames (ruim 68.000) zijn volgens het RIVM voorkomen bij 60-plussers: 68.152. Bij de groep van 12 tot 49 jaar is dat aantal ongeveer 7500.

De Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) registreerde in dezelfde periode bijna 45.000 opnames van mensen met covid-19. "Het aantal ziekenhuisopnames dat is voorkomen is dus twee keer zo groot als het werkelijke aantal ziekenhuisopnames", aldus het RIVM.

Volgens het RIVM gaat het om een voorzichtige schatting. In deze analyse zijn de indirecte effecten van vaccinatie namelijk niet meegenomen. "Gevaccineerde mensen hebben een kleinere kans om anderen te besmetten. Daardoor zijn er minder mensen ziek geworden die anders mogelijk ook in het ziekenhuis waren terechtgekomen", aldus het RIVM.

Het RIVM zegt dat door het voorkomen van de ziekenhuisopnames minder druk op de zorg is ontstaan. Ook waren volgens de onderzoekers mogelijk meer maatregelen nodig geweest zonder vaccinatie. Daarnaast heeft vaccinatie sterk bijgedragen aan het voorkomen van sterfte door covid, verwijst het RIVM naar eerder onderzoek naar oversterfte in de corona-epidemie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl