Zorginsituut wil coronapil Pfizer in basispakket bij kwetsbaren
Paxlovid, de coronapil van Pfizer, zou voor risicopatiënten uit het basispakket vergoed moeten worden. Het zou dan gaan om bijvoorbeeld kwetsbare ouderen, mensen die recent chemotherapie hebben ondergaan of mensen met ernstige hart- of longaandoeningen, schrijft het Zorginstituut Nederland in een advies aan minister Ernst Kuipers.
Paxlovid kan bij een minder goed werkend afweersysteem extra bescherming bieden. Het medicijn moet volgens het Zorginstituut snel beschikbaar komen om de gevolgen van verwachte coronagolven te beperken. Uit klinisch onderzoek blijkt dat Paxlovid een effectieve virusremmer is nadat mensen een corona-infectie hebben opgelopen.
Onderzoek toonde aan dat 1,4 procent van de mensen zonder antistoffen die corona kregen na een vijfdaagse Paxlovid-kuur in het ziekenhuis belandde. Van de mensen die tijdens dat onderzoek een placebo kregen, werd 11,4 procent in het ziekenhuis opgenomen.
Verouderd onderzoek
Het onderzoek werd wel uitgevoerd toen de meer ziekmakende deltavariant van het virus dominant was en er minder mensen waren met corona-antistoffen. Op dit moment is de Nederlandse bevolking als het gaat om antistoffen een stuk beter beschermd vanwege doorgemaakte infecties of vaccinaties.
"Maar voor de uiterst kwetsbare patiënten blijft Paxlovid interessant", zegt Leon van den Toorn, longarts in het Erasmus MC. Ook is hij voorzitter van het expertiseteam behandeling van COVID-19 bij de Federatie Medisch Specialisten. "Het is toch een extra middel dat je als arts hebt om de risico's te verminderen."
Minister Kuipers beslist binnen enkele weken of hij het advies van het Zorginstituut overneemt.