NOS Wielrennen

Van Empel maakt na knappe inhaalrace favorietenrol waar op EK veldrijden

Ze was op voorhand torenhoog favoriet, maar Fem van Empel heeft hard moeten werken voor haar eerste Europese titel. De 20-jarige Brabantse kreeg al vroeg te maken met materiaalpech, maar pakte in Namen na een inhaalrace toch het goud.

Ceylin del Carmen Alvardo bleef het langst in het spoor van Van Empel en won het zilver. De Hongaarse Blanka Vas veroverde het brons. Er waren ereplaatsen voor de Nederlandsen Denise Betsema (vierde), Inge van der Heijden (zesde), Aniek van Alphen (achtste) en Marianne Vos (negende).

Van Empel debuteerde in Wallonië op een EK bij de elite, maar toch werd ze door iedereen als de grootste kanshebber beschouwd. Van de acht crosses die ze dit najaar reed, wist ze er liefst zeven te winnen.

De top tien van de EK veldrijden in Namen

Met de zege voor Van Empel toont het Nederlandse veldrijden zijn kracht in de breedte maar weer eens. De laatste vijf edities van het EK werden door vijf verschillende Nederlandse vrouwen gewonnen. Annemarie Worst (2018), Yara Kastelijn (2019), Alvardo (2020) en Lucinda Brand (2021) gingen Van Empel voor.

Lekke band

Al in de eerste ronde meldde Van Empel zich op kop van het veld. Vas bleef als enige in haar wiel. Alvarado, Betsema, wereldkampioene Vos en de Italiaanse Sara Casasola probeerden dat ook, maar moesten al snel een gaatje laten.

Bij de eerste passage van de finishlijn reed Van Empel lek. Met de fiets op haar schouder keerde ze om naar de materiaalpost en verloor tientallen seconden.

Ze begon aan een inhaalrace en werkte zich langzaam maar zeker terug naar voren. Vlak voordat Van Empel in de derde ronde kon aansluiten bij de drie koplopers, reed Alvarado weg bij Betsema en Vas.

De poging van Alvarado mislukte, waardoor er een ronde later een kopgroep van vier ontstond. Betsema was de eerste die moest lossen en ook Vas kon het tempo even later niet volgen.

De 24-jarige Alvarado kon nog enige tijd aanklampen bij Van Empel. Tot ze aan het einde van de voorlaatste ronde een voet aan de grond moest zetten in een bocht om niet te vallen en Van Empel aan de horizon zag vertrekken. Ze moest uiteindelijk iets minder dan een halve minuut toegeven op de ontketende winnares, maar was na afloop toch vooral blij met zilver.

Emotionele Alvarado na zilver op EK: 'Blij dat ik eindelijk met medaille naar huis kan'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl