ANP
NOS Wielrennen

Brand kan door handblessure EK-titel niet verdedigen: '80 procent is niet genoeg'

Lucinda Brand kan zaterdag haar EK-titel veldrijden niet verdedigen. Ze heeft te veel last van een breukje in haar hand.

De 33-jarige Nederlandse meldt op Twitter dat het herstel van haar handblessure heel voorspoedig verloopt en dat ze aan een wegwedstrijd mee zou doen, maar dat "een herstel van 80 procent" niet voldoende is voor veldrijden. "Zeker niet in Namen, waar controle en technische vaardigheden belangrijk zijn."

Brand liep haar handblessure een kleine twee weken geleden op tijdens een verkenningsrondje in het Tsjechische Tábor.

Aan het begin van de week hield ze al een slag om de arm. "Het zou zeker kunnen", klonk het hoopvol. "Maar ik zou nu nog de vraag stellen of het slim is als ik kijk naar de rest van m'n seizoen. Levert het misschien iets op wat vertragend werkt voor de rest van mijn herstel?"

Brand twijfelde maandag al openlijk of EK-deelname verstandig zou zijn:

Brand twijfelt over deelname EK veldrijden: 'Zou kunnen, maar vraag is of het slim is'

Door het uitvallen van Brand verschijnen er zaterdag zeven Nederlandse rensters aan de start in Namen. Onder hen Fem van Empel, die alle vier de wereldbekerwedstrijden van dit seizoen op haar naam wist te schrijven, en oud-kampioenen Marianne Vos (2005 en 2009), Annemarie Worst (2018) en Ceylin del Carmen Alvarado (2020).

Mannen

Bij de mannen komen vijf Nederlanders in actie, onder wie Lars van der Haar, die vorig jaar verraste door op de VAM-berg in Drenthe met de Europese titel aan de haal te gaan. De 31-jarige Amersfoorter stond tot nu toe bij drie van de vier wereldbekerwedstijden op het podium, waarvan twee keer op de tweede plaats.

Corné van Kessel maakt op de EK zijn rentree, nadat hij begin oktober een gebroken sleutelbeen had opgelopen. Van Kessel heeft van zijn medisch specialist toestemming gekregen om bij de titelstrijd zijn rentree te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl