Gijs Smal
NOS Voetbal

'Smaldini' kijkt naar Michael Jordan en Cristiano Ronaldo: 'Echt killerinstinct'

"Die jongens gaven 110 procent, maar ik durf mij eigenlijk niet te vergelijken met Michael Jordan of Cristiano Ronaldo." Dat zegt Gijs Smal vrijdagmiddag direct nadat hij zijn sportidolen heeft opgesomd. De verdediger van FC Twente in een notendop: knetterhard werken en bescheiden blijven.

Dit seizoen is Smal doorgebroken bij de ploeg uit Enschede. FC Twente staat knap vierde, en de linksachter heeft daar met vier assists, een doelpunt en de nodige arbeid in de defensie een groot aandeel in.

"Sommige jongens vallen direct op, ik niet"

Gijs Smal, speler van FC Twente

Smal begon zijn profloopbaan bij FC Volendam en koos twee jaar terug voor een avontuur in Enschede, zo'n twee uur rijden van zijn woonplaats De Rijp. Zoals wel vaker in zijn loopbaan, blonk de 25-jarige niet direct uit.

"Sommige jongens vallen als ze jong zijn al heel erg op", legt laatbloeier Smal uit. "Dat was bij mij nooit het geval. Het ging altijd prima en stapsgewijs werd het steeds iets beter. Als je elke dag hard traint en veel investeert in jezelf, dan hoop je dat het er uiteindelijk uitkomt."

Smaldini

Behalve Cristiano Ronaldo en Jordan, heeft Smal nog meer idolen. "Ik kijk en keek veel naar Kobe Bryant en LeBron James, die zich mentaal continu weer opladen en telkens weer beter willen zijn."

En dan wordt Smal ineens nederig: "Ik ben bij lange na niet zo groot als zij hoor, ik moet me eigenlijk helemaal niet meten met hun. Maar hoe zij met sport omgaan, inspireert mij gewoon."

In Twente wordt de linkspoot 'Smaldini' genoemd. Naar Italiaan Paulo Maldini, een van de beste verdedigers allertijden. Zelf blijft Smal met beide benen op de grond. "Er valt nog genoeg te ontwikkelen: fysiek, technisch of tactisch. Het gaat vaak om details. Op alle fronten probeer je jezelf steeds weer te verbeteren."

Smal heeft wel een idee waarom de verdediging van FC Twente zo moeilijk te passeren is dit seizoen:

Smal: 'Als team zijn we sterk, daarom krijgen we weinig goals tegen'

Hij werkt hard om zijn doelen te bereiken. De naam van Dirk Kuijt valt, ter vergelijking. "Ja, die heeft een mooie carrière gehad", zegt Smal met een glimlach. Of Smal ooit zover komt? "Dat moet blijken, laten we het hopen."

Mogelijkheden

"Eerst Go Ahead Eagles, dan Sparta verslaan", keert Smal terug naar het heden. Maar de vleugelverdediger weet ook dat FC Twente nipt achterstaat op de top-drie. En daar gaan klappen vallen, want PSV speelt tegen Ajax zondag en AZ moet naar Eindhoven volgende week.

Kansen dus voor FC Twente, als de laatste wedstrijden voor de winterstop gewonnen worden. "Dat moet eerst gebeuren", besluit de goedlachse Smal. "En dan heb ik even lekker vakantie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl