Ook onder Cocu heeft Vitesse lek niet boven, Twente met 3-0 te sterk

Bekijk de samenvatting van FC Twente - Vitesse

FC Twente heeft thuis een eenvoudige overwinning geboekt op Vitesse. De ploeg van de bij de Arnhemmers debuterende trainer Phillip Cocu werd met 3-0 verslagen. De drie punten die de Tukkers daardoor bij mogen schrijven brengen de ploeg op gelijke hoogte met nummer vier Feyenoord, dat wel een beter doelsaldo en een wedstrijd minder gespeeld heeft.

Bij Twente, dat een groot veldoverwicht had voor rust, kwamen de meeste kansen voort uit standaardsituaties. Zo kreeg Vaclav Cerny de bal bij een vrije trap voor de voeten, zijn uithaal belandde op de paal.

Met een mooi steekpassje stond hij vlak voor rust ook aan de basis van de 1-0 van Joshua Brenet. De vleugelverdediger dook op achter de Vitesse-defensie en schoot raak in de korte hoek. Vitesse zette daar alleen een schotje dat voorlangs ging van Bartosz Bialek tegenover.

Joshua Brenet met de 1-0

Ook na rust spatte het spelplezier er bij Twente vanaf. Aan de hand van Cerny en Ramiz Zerrouki stapelde het kans op kans, maar in de afwerking ging het vaak mis. Met een schot in de verre hoek loodste Virgil Misidjan Twente vervolgens in veilige haven.

De bank van Vitesse veerde alleen nog even op in de 90ste minuut toen invaller Baden Frederiksen een geweldige kans kreeg om de slotfase nog spannend te maken. De Poolse keeper Przemyslaw Tyton, die als PSV'er in 2013 zijn laatste eredivisiewedstrijd keepte voordat hij uit Nederland vertrok, keerde de inzet van de Vitesse-spits met zijn voet.

Phillip Cocu in het duel met FC Twente

Een fraai schot van afstand van Gijs Smal bleek enkele minuten later de nekslag voor Vitesse. Een afgeslagen corner belandde voor zijn voeten en met een perfect geplaatst schot schoot de linksback van een meter of 25 raak.

Voor Cocu was het een debuut om snel te vergeten. De trainer stond voor het eerst in bijna twee jaar weer eens langs de lijn bij een officiële wedstrijd. Op 7 november 2020 ging hij als coach van Derby County thuis met 2-0 onderuit tegen Barnsley op het 2de niveau van Engeland. Een week later werd hij ontslagen.

Bekijk hieronder de reactie van Vitesse-trainer Phillip Cocu.

Cocu: 'In twee, drie dagen geen wonderen creëren'

Interim-trainers niet meegerekend, is Cocu door de nederlaag de eerste Vitesse-trainer die zijn eerste eredivisiewedstrijd verliest sinds Theo Bos op 17 januari 2009. Toevalligerwijs betrof dat toen ook een uitwedstrijd bij FC Twente (2-1).

De 7 hoofdtrainers na Bos bleven ongeslagen bij hun eredivisiedebuut voor Vitesse. Dat waren Albert Ferrer (winst), John van den Brom (gelijk), Fred Rutten (gelijk), Peter Bosz (winst), Henk Fraser (winst), Leonid Slutsky (winst) en Thomas Letsch (winst).