NOS VoetbalAangepast

Na PSV-successen zit Cocu nu bij Vitesse: 'Ik denk nooit aan stappen terug'

Cocu ziet Vitesse niet als stap terug: 'Heel tevreden met de uitdaging bij Vitesse'

Phillip Cocu is weer trainer. Na bijna twee jaar zonder club stond hij dinsdag voor het eerst weer op het veld, voor de spelersgroep van Vitesse. "In de eerste dagen gaat altijd heel veel tijd zitten. Ik moet de spelers en de staf leren kennen. Het zijn vaak chaotische dagen."

Het moet voor Cocu voelen als een nieuw begin. Als hooftrainer kende hij met drie kampioenschappen een bliksemstart bij PSV, maar daarna ging het bergafwaarts.

De 101-voudig international van Oranje maakte na PSV de overstap naar Fenerbahçe, maar dat bleek een ongelukkige keuze. Vanwege de slechte prestaties in Turkije werd zijn contract na vier maanden alweer ontbonden.

Dinsdagochtend leidde Cocu voor het eerst een training van Vitesse, bekijk de beelden hieronder.

Cocu leidt eerste training bij Vitesse, een dag na zijn aanstelling

Ook zijn vervolgavontuur bij Derby County was kortstondig: tijdens zijn tweede seizoen in de Championship werd hij ontslagen. En dus is Cocu ondanks de mooie toekomst die hem werd voorspeld geen trainer van een topclub, maar van de nummer veertien van de eredivisie.

"Ik denk nooit aan stappen terug. Ik sluit ook nooit dingen uit."

Is Cocu's oude werkgever PSV eigenlijk bij hem geweest? "Ik ben daar nooit in de picture geweest. Het zou ook wel heel snel zijn om ergens terug te keren. Het zijn dingen waar we het niet over hoeven te hebben, het is nooit aan de orde geweest", is hij duidelijk.

Adempauze

Cocu koos na zijn ontslag in Engeland bewust voor een adempauze. De sneltrein, die voetbal vaak is, en de beperkingen door corona deden hem beslissen om pas op te plaats te maken.

Phillip Cocu als speler van Vitesse (1993)

In januari begon het weer te kriebelen en gaf hij bij zijn management aan open te staan voor een nieuwe klus. Cocu kreeg veel aanbiedingen uit het buitenland, maar daar zat niets aantrekkelijks tussen.

Hij bleef geduldig wachten en is blij dat hij nu bij een Nederlandse club aan de slag kan. Een club waarbij hij begin jaren negentig vijf seizoenen als speler actief was.

Thuiskomen

"Het voelt wel een beetje als thuiskomen. Wij speelden natuurlijk op Monnikenhuize... Maar nu zijn er prachtige faciliteiten op Papendal en we spelen in de Gelredome. Het is ook leuk en verfrissend dat een club een ontwikkeling heeft doorgemaakt."

Maar Cocu stapt ook binnen bij een club waar het onrustig is. Niet alleen staan de Arnhemmers momenteel op een teleurstellende veertiende plaats, de club kreeg in een rumoerige zomer een nieuwe eigenaar, een Amerikaanse investeringsmaatschappij.

"Ze hebben een lastige periode gehad, onvoorspelbaar. De uitdaging is om Vitesse weer terug te brengen. Of het een topclub wordt? Dat is te vroeg om daar dieper op in te gaan. Maar er kan best een mooie periode aankomen om hier wat neer te zetten."

Hand van Cocu

Over drie dagen staat Cocu op bezoek bij FC Twente al voor het eerst langs de lijn. Gaan we de hand van Cocu direct zien?

"Ik heb de spelers op beeld wel gezien, maar ik kan natuurlijk de kwaliteiten van de spelers beter inschatten als ik ze op de training zie. Er zullen wel wat verschuivingen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl