David Icke
NOS NieuwsAangepast

Kabinet weigert complotdenker Icke toegang tot Nederland

De complotdenker David Icke mag Nederland niet in. Dat heeft het kabinet besloten in verband met risico's voor de openbare orde. Haagse bronnen bevestigen de berichtgeving hierover van RTL Nieuws. Hij zou komende zondag spreken op een demonstratie in Amsterdam.

Icke wordt geweerd omdat zijn voornemen om een toespraak te houden bij een bijeenkomst in Amsterdam "heeft geleid tot onrust", aldus de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND. De Brit was uitgenodigd door de organisatie Samen voor Nederland. Dit is een samenwerkingsverband waarbij onder meer Forum voor Democratie, Viruswaarheid, Gele Hesjes Nederland en Nederland in Verzet zijn aangesloten.

De gemeente Amsterdam had de IND gevraagd te onderzoeken of hem de toegang kan worden geweigerd. De immigratiedienst wil de zaak niet toelichten: "Omdat dit een individuele casus is, kunnen wij hierop inhoudelijk niet ingaan."

De IND gaf het advies Icke de toegang te weigeren na overleg met de politie en de NCTV. Ook kijkt de IND naar "aanwijzingen uit ambtsberichten van de AIVD".

Verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg neemt dat advies over. Ook burgemeester Halsema van Amsterdam is op de hoogte van het besluit.

Buitenaardse reptielen

Over de aangekondigde komst van Icke is al weken veel te doen. Hij is een aanhanger van complottheorieën over zogenoemde 'illuminati', die uit zouden zijn op een nieuwe wereldorde. De Brit gaat echter verder en denkt dat er elites op aarde zijn die gedeeltelijk bestaan uit een netwerk van buitenaardse reptielen, waarmee hij volgens critici Joden bedoelt.

Eerder al besloot de gemeente Amsterdam de demonstratie van Samen voor Nederland te verplaatsen van de Dam naar het Museumplein in verband met de voorgenomen komst van de complotdenker. Volgens de gemeente waren er drie tegenprotesten aangemeld.

Wie is complotdenker David Icke?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl