David Icke in Londen in 2020
NOS NieuwsAangepast

Amsterdam verplaatst demonstratie met complotdenker David Icke

  • Wilco Tielemans

    redacteur Online

  • Wilco Tielemans

    redacteur Online

De gemeente Amsterdam verplaatst een demonstratie van de organisatie Samen voor Nederland van de Dam naar het Museumplein. Bij de betoging komende zondag zal de Britse complotdenker David Icke spreken.

Volgens de gemeente zijn er drie tegenprotesten aangemeld. De Dam, met alle drukte van bezoekers en de smalle straten eromheen, is dan geen geschikte locatie, vindt de gemeente. De verschillende demonstraties zijn dan niet goed van elkaar te scheiden. Bovendien wordt er na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie "sterk rekening mee gehouden dat er wanordelijkheden kunnen ontstaan". Op het Museumplein is meer ruimte en kan de politie beter overzicht houden.

Samen voor Nederland stapt naar de rechter om alsnog te kunnen demonstreren op de Dam, meldt de organisatie in een persbericht.

Over de aangekondigde komst van Icke is al weken veel te doen. Hij is een aanhanger van complottheorieën over zogenoemde 'illuminati', die uit zouden zijn op een nieuwe wereldorde. De Brit gaat echter verder en denkt dat er elites op aarde zijn die gedeeltelijk bestaan uit een netwerk van buitenaardse reptielen, waarmee hij volgens critici Joden bedoelt.

Wie is complotdenker David Icke?

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft al gezegd dat Icke geweerd moet worden. Volgens het CIDI is de Brit een antisemiet en een Holocaust-ontkenner.

Het centrum verwijst naar 2016, toen het de Britse historicus David Irving niet werd toegestaan om te spreken in Amsterdam. Die is berucht om zijn ontkenningen van de Holocaust.

Amsterdam heeft de IND gevraagd om te onderzoeken of Icke tegengehouden kan worden aan de grens, maar heeft naar eigen zeggen nog geen antwoord gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl