NOS Voetbal

Iraanse sporters eisen via brief aan FIFA dat land niet meedoet aan WK voetbal

De voetbalbond van Oekraïne riep eerder deze week al op Rusland en Iran uit te sluiten uit de wereldvoetbalbond FIFA en de Europese voetbalunie UEFA en nu hebben ook (voormalig) sporters uit Iran zich laten horen. Ze laten weten dat hun land niet deel zou moeten nemen aan het WK voetbal.

Vorige week stuurde de groep, bestaande uit onder meer oud-voetbalinternationals en voormalig karateka's, judoka's en worstelaars, in samenwerking met een Spaans advocatenkantoor een brief naar de FIFA waarin ze eisten dat hun eigen land wordt teruggetrokken uit het WK van volgende maand.

Het Iraanse voetbalelftal

"Iran is anders dan elk ander land", vertelde voormalig wereldkampioen worstelen bij de junioren en bondscoach Sardar Pashaei aan Reuters. "Een voetbalfederatie zou onafhankelijk moeten zijn, maar in Iran is het een grap. Alles wordt gecontroleerd."

"We hebben contact opgenomen met de FIFA en gezegd dat het genoeg is geweest. We geloven dat Iran demonstranten vermoordt. Ze zouden uitgesloten moeten worden totdat we een democratisch land hebben zoals elk ander land in de wereld."

Golf van protesten

Iran heeft te maken met een golf van protesten. Die ontstond na de dood van Mahsa Amini. De 22-jarige Iraanse werd halverwege september gearresteerd omdat ze zich niet zou hebben gehouden aan de geldende kledingvoorschriften van Iran.

De politie treedt hard op tegen de demonstranten: volgens een mensenrechtenorganisatie in Iran zijn al zeker 284 mensen om het leven gekomen en 14.000 demonstranten gearresteerd.

Iraanse vrouwen zijn sinds de Islamitische revolutie in 1979 verplicht in het openbaar hun haren te bedekken met een hoofddoek en lange loszittende kleding te dragen, ook bij deelname aan sportwedstrijden.

Voor aanvang van het vriendschappelijke duel tussen Senegal en Iran komen de Iraanse spelers in zwarte jassen zonder bondslogo het veld op. Een protest tegen het gewelddadig neerslaan van demonstraties in eigen land:

Zwarte jassen tegen geweld: subtiele steun Iraanse voetballers voor vrouwenprotesten

"Wat is het verschil tussen Iran en Rusland?" aldus Pashaei, die daarbij doelt op de maatregelen die de FIFA tegen Rusland nam. Rusland mag van de wereldvoetbalbond onder andere niet deelnemen aan het WK, dat 25 november van start gaat.

"Rusland viel Oekraïne aan, doodde mensen, dus het was de juiste beslissing dat ze werden uitgesloten. Hetzelfde zou met Iran moeten gebeuren. Andere landen spelen niet tegen Rusland, dus het was niet alleen de FIFA, het waren de andere atleten, andere landen. Ik dring er bij hen echt op aan niet te spelen tegen het Iraanse regime en stuur dit bericht naar de FIFA, dat het regime, die onschuldige mensen heeft gedood, het niet verdient om op het WK te zijn."

Iran is op het WK ingedeeld in groep B samen met Engeland, Amerika en Wales.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl