Sergei Palkin
NOS Voetbal

Sjachtar-directeur: 'Ban Iran van WK vanwege steun aan oorlog, laat Oekraïne meedoen'

Iran moet worden uitgesloten van het komende WK in Qatar omdat het regime van dat land medeplichtig is aan het leed van Oekraïense burgers. Dat zegt Sergei Palkin, de algemeen directeur van de Oekraïense topclub Sjachtar Donetsk.

Iran levert drones aan Rusland, de Russen gebruiken die vervolgens in de oorlog in Oekraïne. Palkin zegt dat er al 250 keer onschuldige burgers mee zijn aangevallen.

"Het zou een eerlijk besluit zijn om internationaal de aandacht te vestigen op een regime dat in eigen land zijn beste mensen doodt en helpt bij het vermoorden van Oekraïners", zegt Palkin in een verklaring. Hij verwijst hiermee naar de demonstraties voor vrijheid in Iran, die hardhandig de kop in worden gedrukt.

De Oekraïense topclub komt met de oproep een dag voordat Sjachtar speelt tegen Celtic in de Champions League. De regering in Kiev beschuldigt het Iraanse regime al langer van het leveren van drones en raketten aan Moskou. Volgens de VS is er bewijs dat Iran direct betrokken is bij de strijd in Oekraïne.

Oekraïne zou de plek van Iran moeten innemen, vindt de directeur van Sjachtar. Het land werd tijdens de play-offs nog uitgeschakeld door Wales, dat in november tijdens het WK één van de tegenstanders is van Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl