De grote man bij AC Milan: Olivier Giroud
NOS Voetbal

Milan telt na jaren weer mee in Champions League, bizarre groepswinst Benfica

Voor het eerst in negen jaar is het AC Milan weer gelukt om zich te plaatsen voor de knock-outfase van de Champions League. De Milanezen, zevenvoudig winnaar van het belangrijkste clubtoernooi van Europa, waren in hun laatste groepsduel met 4-0 te sterk voor RB Salzburg. De winst in groep E is voor Chelsea.

Milan speelde tegen het één-na-jongste Champions League-elftal ooit. De gemiddelde leeftijd bij Salzburg was 21 jaar en 226 dagen, 11 dagen boven het record van Arsenal uit 2009. Aanvoerder Maximilian Wöber, ex-Ajacied, was met zijn 24 jaar en 271 dagen de oudste speler aan Oostenrijkse kant.

Veteraan Giroud doet het voor Milan

De jonkies uit Salzburg keken toe hoe een oudje uit Milaan de grote man werd in San Siro. De 36-jarige Olivier Giroud, wereldkampioen met Frankrijk in 2018, was goed voor twee goals en twee assists.

Langs de lijn zag de geblesseerde Zlatan Ibrahimovic, nog vijf jaar ouder dan Giroud, dat het goed was.

De geblesseerde Zlatan Ibrahimovic moedigt zijn ploeggenoten van AC Milan aan langs de zijlijn

Chelsea, dat al zeker was de knock-outfase, was op Stamford Bridge met 2-1 te sterk voor Dinamo Zagreb, dat als laatste eindigde. Hoewel er niet veel meer op het spel stond, bleef Hakim Ziyech de hele wedstrijd op de bank.

Juventus verliest opnieuw, maar blijft wel actief in Europa

De Europese campagne van Juventus was - met vier nederlagen in vijf duels - er een waar ze in Turijn al niet bepaald trots op waren. Sterker nog: zo nu en dan schaamden de gepassioneerde Italiaanse fans zich voor hun ploeg. De vraag was of het na vanavond nog erger zou worden.

Doorgaan in de Champions League kon al niet meer, in de Europa League nog wel. Op basis van onderling resultaat hield Juventus, de huidige nummer zeven van de Serie A, Maccabi Haifa nog net onder zich. Maar waar Maccabi thuis tegen Benfica speelde, kreeg Juventus de wereldsterren van Paris Saint-Germain op bezoek.

Lionel Messi gaf de bal in de dertiende minuut aan Kylian Mbappé, die Federico Gatti omspeelde, een tackle van Manuel Locatelli ontweek en vanaf twintig meter raak schoot. Via aanvoerder Leonardo Bonucci kwam 'Juve' nog langszij, maar invaller Nuno Mendes bracht PSG de zege: 1-2.

Kylian Mbappé schiet PSG op voorsprong tegen Juventus

De Italianen eindigen de groepsfase met drie schamele puntjes en mogen Benfica danken dat het genoeg is voor de derde plaats. De Portugezen verpletterden Maccabi Haifa namelijk in de Israëlische badplaats met 6-1.

Wisselkoning Schmidt loodst Benfica naar groepswinst

Bij Benfica, fier koploper in Portugal, eiste trainer Roger Schmidt - bij zijn vorige club PSV meermaals bekritiseerd om z'n ambitieuze wisselbeleid - de aandacht op door al na 32 minuten twee keer te wisselen. Voormalig Feyenoorder Fredrik Aursnes was een van de slachtoffers van Schmidt, die Petar Musa in zijn ploeg bracht.

Vlak daarvoor had voormalig eredivisiespeler Tjaronn Chery, die ook al scoorde tegen PSG, Maccabi vanaf elf meter op 1-1 gezet. Na de wissels ging het lopen bij Benfica. Musa maakte na een uur de 2-1 voor Benfica, dat mede dankzij late goals zelfs uitliep naar 1-6.

Benfica-trainer Roger Schmidt

Daarmee pakten de Portugezen ook nog eens de groepswinst. Het puntenaantal, doelsaldo, aantal doelpunten voor en tegen én het onderling resultaat was gelijk met de Fransen. Op basis van het aantal uitdoelpunten eindigde Benfica boven PSG.

Kopenhagen kan eindelijk juichen

In de groep van Manchester City (eerste), Borussia Dortmund (tweede), Sevilla (derde) en FC Kopenhagen (vierde) was alles voor de laatste groepsduels al beslist. Een eervolle vermelding voor Kopenhagen, dat tegen Dortmund met basisspeler Donyell Malen de eerste goal van deze groepsfase maakte. Het werd 1-1.

Groepswinnaar City won thuis met 3-1 van Sevilla. De 17-jarige rechtsback Rico Lewis luisterde zijn basisdebuut in de Champions League op met een goal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl