Anastasia aan het werk
NOS NieuwsAangepast

Meeste Oekraïners hier hebben werk: 'Was bang dat ik mijn ouders niet kon steunen'

Een overgrote meerderheid van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland heeft inmiddels werk gevonden. Dat blijkt uit gegevens van het UWV.

Op dit moment zijn er in Nederland zo'n 55.000 Oekraïners tussen de 18 tot 65 jaar. Het UWV heeft 46.000 meldingen gekregen van werkgevers die een vluchteling uit Oekraïne in dienst hebben genomen, oftewel 83 procent. Eind augustus ging het nog om bijna 60 procent.

Vooral in de horeca en via uitzendbureaus hebben mensen uit Oekraïne werk gevonden. De meesten zijn werkzaam in de omgeving van Amsterdam en Den Haag.

'Ik wilde eigenlijk vechten '

Onder hen is de 26-jarige Anastasia, die werkt in de bediening in een horecazaak in Amsterdam. Ze vluchtte niet direct toen de oorlog begon, maar kwam op 1 juli in Nederland aan. "Ik wilde eigenlijk meevechten in de oorlog, ik heb vroeger schiettraining gehad, maar mijn ogen waren daar te slecht voor." Ze werd afgekeurd.

Op een gegeven moment werd ik bang dat ik mezelf maar vooral mijn ouders niet meer kon ondersteunen. Daarom ging ik naar Nederland.

Anastasia, Oekraïense vluchteling

Maar in haar woonplaats Odessa was nauwelijks nog geld te verdienen. Ze was accountant en verdiende goed, tot haar werkgevers vluchtten en ze geen salaris meer kreeg. Er was amper ander werk. "Op een gegeven moment werd ik bang dat ik mezelf maar vooral mijn ouders niet meer kon ondersteunen. Daarom ging ik naar Nederland. Ik vluchtte niet voor de bommen."

Omdat ze nu gratis onderdak en eten krijgt van een gastgezin, houdt ze meer over om aan haar ouders te sturen. Zij is niet de enige die met zo'n verhaal naar Nederland is gekomen, hoort Anastasia. "Veel mensen hebben het gedaan voor het geld, zodat ze achterblijvers kunnen ondersteunen."

Anastasia helpt een klant

Anastasia's baas Corné is erg blij met haar: "Vanaf dag één gaf ze 110 procent inzet." Hij heeft ook last van een personeelstekort. "Wat dat betreft is Ana mijn reddende engel."

De integratie van Oekraïners op de arbeidsmarkt gaat veel sneller dan bij andere asielzoekers. Dat komt vooral doordat zij een aparte status hebben. In tegenstelling tot mensen uit Afghanistan bijvoorbeeld hebben Oekraïners geen vergunning nodig en mogen ze direct aan het werk.

"De discussie over het wegnemen van belemmeringen om te werken, speelt al heel lang in de Nederlandse politiek", zei SCP-onderzoeker Jaco Dagevos eerder. "Nu kunnen we in de praktijk zien dat het ook daadwerkelijk effectief is." Hij riep op om na te denken over een beleid waarbij alle vluchtelingen vanaf het begin veel meer mogen werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl