In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Vogelgriep vastgesteld op pluimveebedrijf Ospel, 94.000 hennen afgemaakt

Op een pluimveebedrijf in Ospel is vogelgriep vastgesteld. Ongeveer 94.000 hennen worden afgemaakt om verspreiding te voorkomen.

Binnen een zone van 3 kilometer liggen nog 26 andere pluimveebedrijven die "intensief" zullen worden gemonitord, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

"Omdat het bedrijf in een gebied ligt waar eerder al besmettingen zijn vastgesteld, zijn er al maatregelen, waaronder een vervoersverbod, van kracht in dit gebied."

In een straal van 10 kilometer rondom het getroffen bedrijf liggen nog eens 129 andere pluimveebedrijven.

Eerder besmettingen

Medio oktober werd ook al vogelgriep vastgesteld op een pluimveebedrijf in Ospel. Toen werden ruim 23.000 kalkoenen gedood.

Vorige week donderdag werd ook in Neerkant vogelgriep vastgesteld. Dat besmette bedrijf ligt op de grens van de 10 kilometerzone van het eerder besmette bedrijf in Ospel.

Ophokplicht

Sinds begin oktober is er landelijk weer een ophokplicht voor commercieel gehouden vogels. Voor vogels die bijvoorbeeld als hobbydier of in kinderboerderijen worden gehouden, geldt een afschermplicht, om te voorkomen dat ze in contact komen met wilde dieren die het virus bij zich dragen.

Dit weekend pleitte de pluimveesector er nog voor meer maatwerk te leveren voor buren van getroffen bedrijven. Nu worden die vaak automatisch geruimd, maar de vakbond van de sector wil dat dieren vaker worden gemonitord om te kijken of ze wel echt ziek zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl