Pluimveehouders willen dat preventief ruimen van gezonde dieren stopt
Pluimveehouders willen dat er een einde komt aan het preventief doden van kippen en kalkoenen vanwege de vogelgriep. "Het stuit een hele hoop pluimveehouders tegen de borst om gezonde dieren te ruimen", zegt Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders tegen de NOS.
Volgens Oplaat ervaren kippen- en kalkoenhouders veel woede en verdriet als hun dieren preventief worden vergast omdat ze binnen een kilometer van een getroffen bedrijf zitten. "Die boer ziet gewoon gezonde dieren in zijn stal en moet daar plotseling afscheid van nemen. Bovendien: nodeloos ruimen moet je sowieso altijd voorkomen", zei Oplaat vanochtend tegen het AD.
De voorzitter van de vakbond zegt dat het fenomeen preventief ruimen stamt van twintig jaar geleden. Volgens hem was toen de angst dat vogelgriep zich verspreidde van bedrijf naar bedrijf via bijvoorbeeld de veearts.
Oplaat zegt dat de gedachte nu meer is dat de griep een bedrijf wordt binnengebracht via wilde vogels. Hij stelt voor dat bedrijven in de omgeving van een besmettingshaard beter gemonitord worden, en dat er uitstrijkjes van dode vogels genomen worden. Als de uitslag negatief is, hoeft er niet geruimd te worden.
Pluimveedichte gebieden
Het ministerie van Landbouw zegt in een reactie dat er bij elke uitbraak een afweging gemaakt wordt of er wel of niet geruimd moet worden in de omgeving. "In pluimveedichte gebieden zullen we eerder besluiten om binnen een straal van een kilometer te ruimen dan in bijvoorbeeld Friesland." In Nederland zijn enkele pluimveedichte gebieden aangewezen, zoals de Gelderse Vallei.
Het beleid over preventieve ruimingen wordt geregeld door expertgroepen tegen het licht gehouden, zegt het ministerie. Ook zegt het ministerie dat monitoren van bedrijven al intensief gebeurd.
Inmiddels zijn er vanwege de vogelgriep zo veel pluimveebedrijven in Nederland geruimd dat er deze week een tekort aan CO2-gas is ontstaan. Het gas is nodig om kippen op besmette pluimveebedrijven te doden. Minister Adema van Landbouw heeft daarom besloten om geplande preventieve ruimingen in Lunteren niet te laten doorgaan.
Verder wil de minister met de sector kijken wat er gedaan kan worden om de pluimveedichtheid in bepaalde gebieden te verlagen, zodat de kans op verspreiding van vogelgriep tussen bedrijven kleiner wordt.
6 miljoen vogels
De vogelgriepgolf duurt nu al ruim een jaar. In dat jaar zijn alleen al in Nederland bijna 6 miljoen vogels afgemaakt. Dat maakt het huidige vogelgriepjaar volgens de NVWA het dodelijkste sinds de epidemie van 2003.
Ruim een week geleden werd in het Limburgse Heythuysen de grootste uitbraak van vogelgriep geconstateerd tot nu toe. Het ging om een bedrijf met 300.000 leghennen.
We zitten middenin de grootse Europese vogelgriep-uitbraak ooit. Wat is er aan de hand?