Maria Sakkari in haar partij tegen Jessica Pegula

Sakkari neemt bij WTA Finals revanche op Pegula, Schuurs verliest in dubbel

Maria Sakkari en Aryna Sabalenka hebben hun eerste partij op de WTA Finals in Fort Worth in winst omgezet.

Sakkari versloeg in twee tiebreaks de Amerikaanse nummer drie van de wereld Jessica Pegula ( 7-6 (6), 7-6 (4)) en Sabalenka was met 3-6, 7-6 (5), 7-5 de nummer twee van de wereld, Ons Jabeur, de baas.

Voor Sakkari, die haar eerste zege van het jaar boekte tegen een speelster uit de topvijf, smaakte de overwinning extra zoet. Acht dagen geleden trof ze Pegula nog in de finale van het WTA 1000-toernooi in Guadalajara.

Pegula won toen eenvoudig met 6-2, 6-3 en schreef zo haar tweede WTA-titel op haar naam.

In Fort Worth speelde Sakkari een stuk agressiever dan in Guadalajara. Dat was ook niet gek, want toen kreeg ze maar een paar uur rust nadat ze haar door regen uitgestelde halve finale tegen Marie Bouzková had gewonnen.

De eerste set duurde 71 minuten, een minuut langer dan de hele wedstrijd die Sakkari en Pegula in Mexico afwerkten. Sakkari brak haar tegenstander in de openingsgame, maar moest drie games later die break weer opgeven.

Jessica Pegula baalt in haar partij tegen Maria Sakkari

Vervolgens wisten de twee elkaar nog twee keer te breken waarna een tiebreak de beslissing moest brengen. Met een strakke passing sloeg Sakkari uiteindelijk toe op haar derde setpoint.

In de tweede set nam Sakkari een 3-0 voorsprong, maar die wist ze niet te behouden. Pegula werkte nog twee matchpoints weg, sleepte er een tiebreak uit, maar moest capituleren op Sakkari's derde wedstrijdpunt.

Sabalenka vecht zich terug

In de andere partij in deze groep kreeg Jabeur meerdere kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar uiteindelijk was het Sabalenka, de nummer zeven van de wereld, die er met de zege vandoor ging.

Sabalenka door oog van de naald bij WTA Finals, ook Sakkari wint

Jabeur won de eerste set met 6-3 en kwam in de tiebreak van de tweede set op een 5-3 voorsprong. Sabalenka richtte zich uiteindelijk op en trok de tiebreak naar zich toe om een beslissende derde set af te dwingen.

In die derde set kwam Jabeur op een 4-2 voorsprong en was ze een punt verwijderd van een 5-2 marge. Weer beet Sabalenka van zich af en vocht ze zich naar een 6-5 voorsprong. Op de service van Jabeur sloeg ze vervolgens toe op haar eerste matchpoint.

Bekijk in de tweet hieronder het matchpoint van Sabalenka.

Demi Schuurs en Desirae Krawczyk konden in het dubbelspel niet kunnen verrassen. In hun eerste groepswedstrijd boog het koppel (8) voor Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova (1): 4-6, 3-6.

Schuurs en de Amerikaanse kregen meer breakpoints dan hun opponenten (tien om negen), maar de Tsjechischen sprongen beduidend beter met hun kansen om (zeven breaks tegen vier).

Krejcikova en Siniakova schreven drie van de vier grandslamtoernooien op hun naam dit jaar. Ze misten Roland Garros, dat ze in 2018 en 2020 wonnen, vanwege corona bij Krejcikova. Ze pakten in 2021 olympisch goud en wonnen de WTA Finals.