NOS Sport

Bertens wordt nog steeds 'kotsmisselijk' van partijen en geniet van leven buiten tennis

  • Franklin Stoker

    Redacteur NOS Sport

  • Franklin Stoker

    Redacteur NOS Sport

Kiki Bertens keert nooit meer terug in het mondiale toptennis. Zelfs een demonstratietoernooi in Luxemburg brengt daar geen verandering in. "Een comeback? Ik ben in ieder geval tot de conclusie gekomen dat ik een goede keuze heb gemaakt door te stoppen."

Tot drie maanden terug raakte Bertens (30) geen racket aan sinds ze vorig jaar augustus haar tennisloopbaan vaarwel zegde. Ze is klaar met de sport. De mentale last woog zwaar, soms was het ondoenlijk.

Maar als ze in maart door de organisatie van het invitatietoernooi van Luxemburg wordt benaderd, waar meerdere oud-toppers zoals Kim Clijsters en Martina Hingis in actie komen, begint het vuurtje bij Bertens toch weer te branden.

Bertens na veertien maanden even terug op de baan: 'Ben fanatiek, maar een comeback? Nee'

En dat het vuurtje weer brandt, blijkt ook in aanloop naar de partij van vrijdag tegen Hingis. Vrijwel de gehele hele dag loopt Bertens, zoals ze zelf zegt, weer "kotsmisselijk" rond, zoals ze dat in haar beste dagen ook kon doen.

Alsof ze een belangrijke finale moet spelen. "Het gaat hier in Luxemburg niet meer om grote dingen, maar de spanning was er wel omdat ik het goed wil doen en niet wil falen", zegt ze.

"Dat soort dingen heb ik absoluut niet gemist en daarom is het maar goed dat ik met tennis ben gestopt", vertelt Bertens met een glimlach, nadat ze in twee sets van de ontzettend fit ogende Hingis (42) heeft verloren.

Een verliespartij kan ze nu overigens een stuk sneller achter zich laten. "Want dan kijk ik even omhoog naar de tribune naar Mats (haar zoon die in april werd geboren, red.) en dan denk ik: dat is nu hetgeen waar voor mij nu om draait."

Kiki Bertens

Bertens straalt in alles uit dat ze geniet van het leven waar ze al tijdens haar profloopbaan dikwijls over nadacht.

"Het fanatisme is nooit in mij verdwenen, hoor. Dat merkte ik wel toen ik ben gaan trainen voor dit toernooi. Ik wil altijd winnen. Ik vind ook dat het best redelijk is gegaan", aldus de speelster die in 2019 nog de nummer vier van de wereld was.

"Ik ben in ieder geval voor het toernooi weer wat kilo's afgevallen, dus daar is het echt wel goed voor geweest. Ik heb ook weer aan het tennis kunnen ruiken, want dat blijft gewoon een heel leuk spelletje."

Het fanatisme van Bertens voor het tennis uit zich ook in haar nieuwe rol als assistent-captain van het Billie Jean King Cup-team, dat in november tegen Frankrijk speelt. Ze wil de sport trouw blijven.

Bertens werd benaderd door haar oud-coach en captain Elise Tamaëla. "Ik was op een gegeven wel weer klaar om wat te gaan doen. Ik ken alle meiden van het team goed, dus hopelijk kan ik mijn steentje gaan bijdragen", legt Bertens uit. "Ik moet nu vooral gaan onderzoeken wat ik zelf leuk vind."

"Ik heb veertien maanden thuisgezeten en ben veel met Mats in de weer geweest. Maar je mist toch een uitdaging, om iets voor jezelf te hebben. Ik wil graag weer iets doen. Niet fulltime, maar misschien wel één, twee keer in de week."

'Kiki! How are you?'

In Luxemburg geniet Bertens in ieder geval van het samenkomen met haar voormalige concurrenten. "Kiki! How are you?", komt Jelena Jankovic, in 2008 de nummer één van de wereld, vol enthousiasme op Bertens af na een trainingssessie.

Jankovic maakt zich zorgen over haar vorm en niveau, zo bekent ze tegenover Bertens. En die zorgen blijken niet uit de lucht gegrepen, want de Servische gaat later op de avond op de stroeve indoorbaan door haar enkel in de partij tegen Daniela Hantuchova en moet opgeven.

Bertens maakt dat onfortuinlijke tafereel niet meer mee, aangezien ze dan al in een toernooi-auto onderweg is naar het hotel, waar kleine Mats weer op haar wacht.

Bertens over geschorste Halep: 'Als sporter moet je zo voorzichtig zijn'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl