Twee magische minuten vormen basis voor overwinning Go Ahead op Excelsior

Bekijk de samenvatting van Go Ahead Eagles - Excelsior

Twee minuten en één seconde. Zo lang had Go Ahead Eagles nodig om zaterdagavond het verschil te maken tegen Excelsior. In de slotfase van de eerste helft scoorde de thuisploeg binnen mum van tijd twee keer, waarmee de basis voor de uiteindelijke 3-1 zege was gelegd.

Door de overwinning, de eerste sinds half september, klimt Go Ahead naar de tiende plaats op de ranglijst. Excelsior heeft hetzelfde aantal punten, maar een minder doelsaldo en staat elfde.

Willumsson opent score

Totdat de magische minuten van Go Ahead aanbraken, was er in De Adelaarshorst nog weinig gebeurd. Beide ploegen hielden elkaar in alle opzichten in evenwicht. Waar Excelsior via Lazaros Lamprou een aantal doelpogingen had ondernomen, waren Bobby Adekanye en Bas Kuipers kansrijk namens de thuisploeg.

Bijna veertig minuten hield Excelsior-doelman Stijn van Gassel, die dit eredivisieseizoen van alle keepers de meeste reddingen verrichte, zijn doel schoon. Daarna was het dus binnen korte tijd twee keer raak.

Bij die beide goals speelden Adekanye en Willum Willumsson een hoofdrol. Eerst zette de IJslander een aanval op, waarna hij toesloeg op aangeven van Adekanye. Even later waren de rollen omgedraaid, toen Adekanye scoorde na een assist van Willumsson.

Isac Lidberg haalt uit en zorgt voor 3-0

Met een onverwachte 2-0 voorsprong begon Go Ahead aan de tweede helft. Daarin was de eerste kans voor Excelsior, dat er na langdurig balbezit in slaagde om Lamprou in stelling te brengen. De Griek stuitte echter op keeper Jeffrey de Lange.

Een paar minuten later vergrootte de thuisploeg de voorsprong. Een lange bal schoot door en belandde voor de voeten van Isac Lidberg. De Zweedse spits stoomde op richting het Rotterdamse doel en tekende voor de 3-0.

Goal Lamprou te laat

Excelsior, dat vorige week knap AZ versloeg, deed daarna nog iets terug via Lamprou. De Griek bekroonde een goede wedstrijd met een rake kopbal (3-1), maar de nederlaag was voor de Rotterdammers niet meer te voorkomen.