Derde nederlaag op rij voor AZ, dat zich in Excelsior verslikt

Bekijk de samenvatting van Excelsior - AZ

AZ heeft verrassenderwijs geen punten overgehouden aan het 1000ste eredivisieduel op kunstgras ooit. Bij Excelsior werd het 2-1, waardoor de malaise in Alkmaar nog even voortduurt.

Na nederlagen tegen Apollon Limassol (1-0) en Feyenoord (1-3) hoopte AZ in Kralingen de draad weer op te pakken. Dat was ook nodig, gezien het verlies van de koppositie vorige week.

Het veroveren van het kampioenschap is dan misschien een brug te ver, maar bij een zege op Excelsior zou het gat met Ajax twee punten blijven.

Die opgave bleek, tegen alle verwachtingen in, loodzwaar te zijn in Rotterdam. Al na zes minuten kopte Siebe Horemans uit een vrije trap van Marouan Azarkan de bal achter doelman Hobie Verhulst.

Horemans heeft net de 1-0 binnengekopt

AZ, dat donderdag Europees speelt tegen het kleine FC Vaduz, had vervolgens het meeste balbezit en kreeg enkele kansen. Dani de Wit trof de bovenkant van de lat, Pantelis Hatzidiakos en Jesper Karlsson (vrije trap) schoten allebei net naast.

Aan de andere kant was het voor AZ oppassen voor uitbraken van het goed spelende Excelsior, in januari ook tegenstander in de KNVB-beker. Lazaros Lamprou kreeg een enorme mogelijkheid na een slordigheid van Myron van Brederode, maar de Griek werkte de bal naast.

Azarkan slaat toe

De 2-0 voor Excelsior viel uiteindelijk toch. Het naar de gelijkmaker zoekende AZ leed voorin balverlies en werd achterin verrast door een prima pass van Lamprou op Azarkan door het hart van de defensie. Azarkan passeerde Verhulst vervolgens beheerst.

Trainer Pascal Jansen, die zijn 100ste AZ-duel leidde, greep na 38 minuten in en slachtofferde Maxim Dekker en Myron van Brederode. Voor hen kwamen Yukinari Sugawara en Yusuf Barasi in de ploeg, met enkele tactische aanpassingen daaraan gekoppeld.

AZ-trainer Pascal Jansen

De Alkmaarders toonden kort na rust even beterschap. De ingevallen Sugawara wist, na terugleggen van Tijjani Reijnders, de aansluitingstreffer op het bord te zetten.

De 2-1 gaf AZ vertrouwen en de gelijkmaker hing aanvankelijk meermaals in de lucht. De Wit kopte bijvoorbeeld na een uur de bal van dichtbij tegen de paal. Even later keerde Stijn van Gassel een inzet van Jens Odgaard.

Ritme breken

Marinus Dijkhuizen, eindverantwoordelijke bij Excelsior, trachtte het ritme van AZ te breken met meerdere wissels en dat leek effect te hebben. De tijd begon immers te dringen voor de bezoekers.

Excelsior kwam in de slotfase, behoudens een enorme mogelijkheid voor invaller Mayckel Lahdo, nauwelijks meer in de problemen en pakte knap de vierde overwinning van het seizoen.

AZ verloor voor de derde keer op rij en moest zo opnieuw de wonden likken.

Jansen was na afloop vooral niet te spreken over de eerste helft van zijn formatie. "Qua wedstrijdmentaliteit schoten we tekort. Deze nederlaag is wel de grootste klap."

Jansen over zwak optreden AZ: 'Dit heb ik nog niet gezien bij mijn ploeg'

Halverwege ging hij tekeer in de kleedkamer. "Dan is het man en paard noemen, dat is ook topsport. Dit heb ik nog niet gezien bij mijn ploeg. Wat daaraan ten grondslag ligt, is nog even gissen."