Dubbel gevoel bij Tan over Kökcü en El Yaakoubi: 'Onderstreept belang van OneLove-actie'
Humberto Tan, voorzitter van de commissie-Mijnals, betreurt het dat aanvoerders Orkun Kökcü (Feyenoord) en Redouan El Yaakoubi (Excelsior) weigerden om met de OneLove-aanvoerdersband te spelen, maar probeert er ook het positieve van in te zien. "Het onderstreept het belang van de actie. Je ziet nu hoe belangrijk het is dat dit bespreekbaar wordt gemaakt."
De OneLove-campagne is gestart in het Nederlandse voetbal om discriminatie tegen te gaan. Een van de onderdelen was het dragen van een speciale aanvoerdersband, afgelopen weekeinde in het betaald voetbal. Daarop stond een logo met verschillende kleuren, om gelijkheid in ras, afkomst, gender-identiteiten en seksuele geaardheden te bevorderen.
Kökcü weigerde de band te dragen vanwege geloofsovertuigingen en El Yaakoubi wilde de boodschap "veelomvattender" maken. Tan bestempelt het handelen van de aanvoerders als "goed" met het oog op de aandacht die erdoor is ontstaan, maar vindt het tegelijkertijd ook jammer dat spelers van deze generatie er nog steeds zulke conservatieve denkbeelden op nahouden.
Volgens Tan kun je niemand dwingen om mee te doen. "Je kan mensen aardig vinden ook niet afdwingen. Je hebt vrijheid van godsdienst, dat respecteren wij. Maar als je in actie komt tegen met name het 'gay-gedeelte' van de actie, dan is het des te belangrijker dat dit soort acties gehouden blijven worden."
Tan kan zich niet vinden in de beweegredenen van El Yaakoubi. De aanvoerder van Excelsior had aangegeven dat hij hij zich ook wil inzetten om armoede in de samenleving tegen te gaan.
"De club had hem moeten informeren of hij had zich beter moeten inlezen. De actie is juist heel breed. Het gaat niet alleen over seksuele voorkeur. Het gaat ook over seksisme en racisme bijvoorbeeld. Misschien wil hij ook een actie voor orka's houden, daar moet je een aparte actie voor opstarten. Het begint allemaal met deze actie."