Blijdschap bij Apollon Limassol na de 1-0
NOS Voetbal

AZ stelt Europese overwintering uit na verrassend verlies in Nicosia

AZ is er niet in geslaagd om opnieuw te winnen van Apollon Limassol. Op Cyprus ging de koploper van de eredivisie verrassend met 1-0 onderuit, waardoor overwintering in de Conference League nog geen feit is. Bovendien kwam er een einde aan een reeks van 15 ongeslagen duels.

Riechedly Bazoer klopte de afgelopen weken nadrukkelijk op de deur tijdens invalbeurten en werd tegen Apollon beloond door trainer Pascal Jansen, die de middenvelder vanaf minuut één de kans gaf. Dani de Wit schoof door naar de spitspositie, waardoor Jens Odgaard op de bank begon.

Ook Jesper Karlsson, vorige week matchwinner tegen de Cyprioten, verscheen aan de aftrap. Hij zag na bijna zeven minuten spelen ook dat Dani de Wit op aangeven van Milos Kerkez met een kopbal de bovenkant van de lat raakte.

Jesper Karlsson

Het restant van de eerste helft had meer weg van een potje zomeravondvoetbal, overigens niet zo gek gezien de nog altijd ruim 20 graden in hoofdstad Nicosia. Een beter AZ had dan wel het meeste balbezit, maar de Alkmaarders deden daar te weinig mee.

Tot overmaat van ramp, na kansen voor onder anderen De Wit en Bazoer, kwam Apollon na ruim een halfuur op voorsprong. Valentin Roberge ontsnapte bij een corner aan de aandacht van De Wit en kopte raak: 1-0.

Roberge de gevierde man bij Apollon Limassol

Met halverwege Mayckel Lahdo en Odgaard voor Pantelis Hatzidiakos en Jordy Clasie trachtte Jansen na rust iets teweeg te brengen. Later kwamen Mees de Wit en Peer Koopmeiners daar nog bij.

Maar wat AZ ook probeerde, scoren lukte niet. Wel waren er volop irritaties, veel meer dan het aantal kansen op de gelijkmaker. Na de 3-2 thuiszege van vorige week werd het zo een verloren avond op Cyprus, al blijft AZ wel fier bovenaan staan in groep E, ook al won SK Dnipro-1 met 2-1 bij FC Vaduz.

Zondag krijgt AZ de kans om zich te herpakken als het in Alkmaar Feyenoord ontvangt. Het verschil op de ranglijst tussen beide ploegen bedraagt drie punten.

Stand in groep E

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl