AZ neemt koppositie weer over van Ajax met vrij eenvoudige zege op Utrecht

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - AZ

AZ heeft de koppositie in de eredivisie weer van Ajax overgenomen. De ploeg van coach Pascal Jansen had weinig moeite met FC Utrecht, dat in Stadion Galgenwaard met 2-1 werd verslagen.

Door die zege heeft AZ nu 23 punten, één meer dan nummer twee Ajax. De Alkmaarders zijn als enige club dit seizoen nog ongeslagen en ze boekten alweer de zevende overwinning in de eerste negen duels.

Penalty Utrecht gaat niet door

De openingstreffer werd gemaakt door Myron van Brederode. De 19-jarige aanvaller van AZ schoot halverwege de eerste helft fraai raak van afstand (0-1). Hij profiteerde daarmee optimaal van matig uitverdedigen van Utrecht-rechtsback Sean Klaiber.

In eerste instantie leek de thuisploeg juist de score te kunnen openen. Utrecht kreeg na ruim tien minuten een penalty toegewezen toen een voorzet van Klaiber op de arm van AZ'er Milos Kerkez terechtkwam.

AZ'er Sugawara (rechts) haalt uit en zorgt voor de tweede Alkmaarse treffer

Na onderzoek van de videoscheidsrechter bleek echter dat de bal vooral de schouder van de Hongaarse verdediger had geraakt. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük werd naar het scherm geroepen, waarna er een streep door de strafschop ging.

Sugawara scoort fraai

In de jacht op de gelijkmaker kende Utrecht vlak na rust een aardige fase. De ploeg zocht de aanval en stichtte een aantal keer gevaar. Zo miste Daishawn Redan van dichtbij na goed voorwerk van Klaiber.

Waar Utrecht meer initiatief nam, sloeg AZ opnieuw toe. De Japanner Yukinari Sugawara zette een aanval op, combineerde met een ploeggenoot, kapte een tegenstander uit en schoot schitterend raak in de verre hoek: 0-2.

In de slotfase misten onder anderen Moussa Sylla en Bas Dost mogelijkheden om de spanning in de wedstrijd terug te brengen. De aansluitingstreffer van Sylla (1-2), diep in blessuretijd, kwam voor Utrecht te laat.

Volgende week speelt AZ thuis tegen Feyenoord.